Tensió

Biden suggereix que una «incursió menor» de Rússia a Ucraïna tindria conseqüències més lleus que una invasió

  • L’equip del president mira de matisar el comentari realitzat en una roda de premsa que ha provocat «horror» a Kíev

Biden suggereix que una «incursió menor» de Rússia a Ucraïna tindria conseqüències més lleus que una invasió

AFP/Mandel Ngan

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Fora del guió preparat, en una compareixença davant la premsa que ha durat gairebé dues hores, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha creat aquest dimecres una tempesta al suggerir que una «incursió menor» de Rússia a Ucraïna tindria conseqüències més lleus que una invasió.

La inesperada i sorprenent declaració, que arriba en un moment de tenses negociacions, ha provocat immediatament indignació a Kíev. Fonts governamentals ucraïneses que han parlat amb la CNN han mostrat «horror» per les paraules del mandatari nord-americà. «Ha donat llum verda a [Vladímir] Putin a entrar quan vulgui», han denunciat.

També immediatament l’equip de Biden ha començat a donar explicacions mirant de matisar i aclarir el sentit de les paraules del president. Jen Psaki, la portaveu de la Casa Blanca, ha emès un comunicat recordant que una incursió militar tindria una resposta «ràpida, contundent i unida dels EUA i els aliats» i assegurant que altres accions com atacs cibernètics i tàctiques paramilitars serien considerats «actes d’agressió» a què també es donaria resposta.

Mentrestant, la portaveu del Consell de Seguretat Nacional, Emily Horne, ha explicat a Twitter que el president «s’estava referint a la diferència entre accions militars i no militars, paramilitars o cibernètiques».

Invasió

Notícies relacionades

Biden estava parlant de potencials sancions a Rússia «com mai ha vist» si envaeix Ucraïna, una invasió que personalment ha predit («ha de fer alguna cosa», ha arribat a dir), quan ha afegit que «dependrà» del que faci Moscou. «Una cosa és si és una incursió menor i llavors acabem tenint una discussió sobre què fer i què no fer, etcètera, però si fan el que són capaços de fer amb les forces reunides a la frontera serà un desastre per a Rússia», ha dit. «Els nostres aliats i socis estan a punt per imposar costos severs i mal significatiu a Rússia i l’economia russa».

«Encara penso que no vol una guerra total», «crec que encara no ha pres una decisió», «està intentant trobar el seu lloc al món entre la Xina i Occident i no estic tan segur que sàpiga què farà», ha opinat també en altres moments de la roda de premsa Biden, que sí que s’ha mostrat convençut que Putin «posarà a prova els EUA i l’OTAN tant com pugui», però no ha tancat la porta a una resolució diplomàtica de la crisi. Ha ofert, per exemple, negociar sobre el posicionament d’armes estratègiques i ha destacat que la potencial entrada d’Ucraïna a l’OTAN probablement no succeiria aviat, dues de les demandes de Moscou.