Per cada punxada una butlleta

Àustria sorteja vals de 500 euros per incentivar la vacunació contra la covid

  • El pressupost destinat per a aquesta mesura és de 1.000 milions d’euros i els premis podran ser utilitzats en empreses i restaurants nacionals

  • El país centreeuropeu ha sigut el primer al continent a aprovar una vacunació obligatòria per a majors de 18 anys que entrarà en vigor al febrer

Àustria sorteja vals de 500 euros per incentivar la vacunació contra la covid
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern d’Àustria ha presentat aquest dijous una loteria amb vals de 500 euros sortejats entre els vacunats contra la covid, una mesura anunciada hores abans que el Parlament aprovi la llei que fa obligatori immunitzar-se per a tots els majors de 18 anys. La loteria ha sigut presentada en una roda de premsa pel canceller federal, Karl Nehammer, i la coalició en el poder formada per conservadors i ecologistes. El sorteig tindrà lloc a partir del 15 de març i, segons Nehammer, una de cada deu butlletes tindrà la possibilitat de guanyar un d’aquests premis. Per cada punxada s’obtindrà una butlleta. «Amb 15 milions de punxades hi hauria 1,5 milions de premis, això és, un de cada deu», va explicar el cap del Govern, per acabar afegint: «Hem après del passat i ens hem adonat que una loteria és el millor camí per crear aquest sistema (d’incentius)».

Les butlletes per participar en la loteria s’entregaran a tots els vacunats, cosa que dona la possibilitat de recompensar també els que ja s’han immunitzat i, alhora, donar un incentiu econòmic als qui encara no ho han fet. El pressupost assignat per a aquesta iniciativa és d’entorn de 1.000 milions d’euros, segons Nehammer. Els vals es poden fer servir en empreses austríaques, ja sigui en botigues, restaurants, hotels o en esdeveniments culturals, amb la qual cosa també incentivaria el consum i l’economia local.

L’Executiu també ha anunciat un paquet d’ajudes de 400 milions per als municipis, i la suma dels fons dependrà del nivell de vacunació de cada localitat. D’aquesta manera, segons va exposar Nehammer, una localitat de 3.000 habitants en la qual el 80% dels majors d’edat estiguin vacunats rebrà 30.000 euros, si aquest percentatge és del 85% serien 60.000 i si s’arriba al 90% la injecció monetària seria de 120.000 euros.

Protestes contra la vacuna

Notícies relacionades

Àustria serà el primer país d’Europa a aprovar avui una vacunació obligatòria, que començarà a aplicar-se a partir de l’1 de febrer a tots els majors de 18 anys, amb l’amenaça d’una multa màxima de 3.600 euros per any a qui ignori la norma. La mesura, anunciada el 19 de novembre passat, ha generat diverses protestes multitudinàries des d’aleshores, organitzades i impulsades pel partit ultradretà FPÖ, que té entorn d’un 20% d’intenció de vot. Aquest partit qualifica la mesura de «dictatorial» i ha difós notícies falses sobre les vacunes i criticat les restriccions per evitar contagis.

El 71,7% dels 8,9 milions d’habitants d’Àustria s’ha vacunat amb la pauta completa i des de l’inici de la pandèmia s’han registrat uns 14.000 morts per covid al país. A part dels menors de 18 anys, les dones embarassades i les persones amb certes patologies estaran exemptes de la vacuna obligatòria.