Crisi a l’est

Alemanya adverteix Rússia: «Les fronteres no s’han de moure per la força»

  • El canceller socialdemòcrata Olaf Scholz demana cooperació a Putin però remarca la seva determinació de protegir Ucraïna si és atacada

zentauroepp55066186 berlin  germany   23 09 2020   german minister of finance ol200923174709

zentauroepp55066186 berlin germany 23 09 2020 german minister of finance ol200923174709 / CLEMENS BILAN POOL

1
Es llegeix en minuts
Reuters

Les fronteres a Europa no s’han de moure per la força, va dir el canceller alemany Olaf Scholz, afegint que després d’anys de creixents tensions al voltant de la frontera d’Ucraïna amb Rússia, era impossible restar en silenci sobre la qüestió.

En un discurs pronunciat per videoconferència al Fòrum Econòmic Mundial, Scholz va dir que era massa aviat per dir si Rússia ajudaria a desescalar les tensions que havia «creat» al concentrar 100.000 soldats al llarg de la frontera del seu veí occidental més petit, però que Rússia sabia que Occident hi estava decidit.

«Després d’anys de tensions creixents, restar en silenci no és una opció assenyada», va dir. «Les fronteres no s’han de moure per la força... La part russa és conscient de la nostra determinació». Remarcant la determinació d’Alemanya de protegir Ucraïna davant una agressió russa, va instar Moscou a acceptar «els beneficis de la cooperació».

Scholz va afirmar que encara és massa aviat per saber si els esforços diplomàtics per resoldre el conflicte donaran fruit, mentre va destacar els esforços d’Alemanya per fomentar les converses amb Rússia en diversos formats internacionals.

Alemanya està compromesa amb la protecció de la integritat territorial d’Ucraïna i Rússia ha de reconèixer que «el dret fa el poder» i no al revés, va dir. «Espero que també se n’adonin que els beneficis de la cooperació superen el preu d’una confrontació més gran», va afegir.

Temor d’un conflicte armat

Mentrestant, creix el temor que l’agressió russa a Ucraïna pugui derivar en un conflicte armat a gran escala. El president rus, Vladímir Putin, ha negat que tingui previst envair Ucraïna, malgrat haver desplegat més de 100.000 soldats al llarg de la frontera russa amb Ucraïna. Putin ha exigit a l’OTAN garanties de seguretat que l’aliança militar ha dit que no pot donar. Moscou vol «garanties legals» que Ucraïna mai s’afegirà a l’OTAN.

Notícies relacionades

Scholz es reunirà dijous a Berlín amb el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, abans que aquest es reuneixi divendres a Ginebra amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov.

Alemanya va assenyalar dimarts que podria aturar el gasoducte Nord Stream 2 de Rússia si Moscou envaeix Ucraïna. Un dia després, el Kremlin va assenyalar que paralitzar el gasoducte que connecta els dos països seria dolent per als consumidors de gas i el desenvolupament econòmic durant la pandèmia de covid-19.