Homenatge i record

David Sassoli rep l’últim adeu a Roma acompanyat per la bandera europea

  • El president del Parlament Europeu és acomiadat per Itàlia amb un funeral d’Estat, en el qual participen Pedro Sánchez, Ursula von der Leyen i Charles Michel

David Sassoli rep l’últim adeu a Roma acompanyat per la bandera europea

PAOLO GIANDOTTI / PRESIDENCIA ITALIANA

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Els grans d’Europa i desenes de ciutadans s’han congregat aquest divendres en un matí fred per acomiadar David Sassoli, president del Parlament europeu des del 2019 fins a la seva prematura mort dimarts passat. Els freqüents moments de silenci i commoció, i el protagonisme en els discursos de la Unió Europea (UE), han sigut el contrapunt a una insòlita reunió de familiars, amics i dirigents polítics a la Basílica de Santa Maria dels Àngels de Roma, on s’han celebrat les exèquies. Eren allà, entre molts d’altres, el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la cap de Comissió Europea, Ursula von der Leyen, però també el president italià, Sergio Mattarella; el president de Govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta grega, Katerina Sakellaropoulou; aquests dos últims, desplaçats fins al lloc per a l’ocasió.

L’acte va començar passades les 11.40 a la protomoteca de l’Ajuntament de Roma, al turó Campidoglio, on ja el dia abans unes 4.000 persones havien esperat, fent cua, ingressar al lloc on era col·locat el fèretre del mort polític i periodista. Des d’allà el taüt de fusta de Sassoli, embolcallat amb la bandera de la Unió Europea –no la d’Itàlia, que amb prou feines va aparèixer durant tot l’esdeveniment–, ha recorregut la plaça Venècia i la via Nazionale fins a arribar a la plaça de la República, vigilat per 600 agents de la policia italiana. Alguns carrers ja havien sigut tallats al trànsit la nit anterior, i una pantalla despuntava al carrer perquè els que no havien pogut entrar a l’interior de l’església poguessin fer-ho per assistir al funeral.

Arribat a l’església de Santa Maria dels Àngels, Sassoli va ser acollit pels Guàrdies Granaders i el cos dels carrabiners, abans que comencés la missa, que va oficiar l’arquebisbe de Bolonya, Matteo Zuppi, antic company d’escola del també periodista. No van faltar les paraules emotives, i les referències als discursos del difunt en defensa d’una construcció europea més solidària i amb més avenços democràtics. Davant de la dona de Sassoli, Alessandra –a qui va conèixer quan tots dos eren encara estudiants–, Zuppi va rememorar la biografia del difunt líder: els seus inicis com a cronista, els seus mentors que el van iniciar en la democràcia cristiana –entre d’altres, el democristià Paolo Giuntella i Giorgio La Pira–, el compromís polític, i finalment la seva decisió de postular-se per exercir un càrrec a la UE.

Contra els «murs»

Sassoli «volia una Europa unida» perquè «era fill d’una generació que va patir la guerra», va dir el sacerdot. Per això, combatia contra «aquests murs que s’han convertit en frontera entre el moral i l’immoral», va afegir. La solidaritat cap als migrants, el combat de la desigualtat i la pobresa, i la necessitat de donar esperança als joves van dominar també gran part de la resta de les intervencions. «Ens deies: ‘¿Potser no és modern acollir un migrant, donar-li la mà quan travessa el mar?’», va recordar la periodista Elisa Anzaldo, col·lega de Sassoli a la RAI. «Durant la pandèmia vas obrir les portes del Parlament europeu a dones refugiades, a aquells que tenien gana. Oferies un servei essencial», va continuar la reportera.

Notícies relacionades

«Pare, ens deixes tres paraules: dignitat, passió i amor. Potser això és banal però amor és la paraula que més vas repetir en els teus últims dies, com si fos una exhortació, un crit», va afirmar el seu fill Giulio. «Les institucions europees tenen el deure de protegir els més febles i combatre la indiferència. Aquest és el nostre desafiament, el de construir un món nou que respecti les persones i la naturalesa, i cregui en una nova economia. L’esperança som nosaltres, quan no tanquem els ulls davant dels que pateixen, quan no aixequem murs, quan combatem contra les injustícies», va dir la seva filla, Livia, citant l’últim discurs de Sassoli el 23 de desembre passat.

Finalitzada la cerimònia, va retronar llavors un llarg aplaudiment. I, a continuació, un lleuger vent va agitar els foscos abillaments dels participants, contribuint al dramatisme de l’acte, retransmès en directe per la RAI, la cadena de la televisió pública italiana, en la qual Sassoli va exercir gran part de la seva carrera i es va convertir en un dels principals rostres dels informatius de la nit del primer canal. Després, sota un cel espaiós i de manera ordenada, les autoritats i els ciutadans van començar a anar-se’n. Tot això a l’espera del pròxim homenatge que s’ha organitzat per recordar Sassoli, que serà dilluns, a Estrasburg.