Crisi sanitària global

Von der Leyen recolza l’estratègia contra els no vacunats de Macron

  • La presidenta de la Comissió Europea defensa endurir les mesures contra els que no es volen vacunar

  • El mandatari francès es reafirma en les seves declaracions sobre «perjudicar» els reticents a immunitzar-se

Von der Leyen recolza l’estratègia contra els no vacunats de Macron

MICHEL EULER / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha mostrat el seu recolzament a l’estratègia del president francès, Emmanuele Macron, de tensar la corda al màxim amb aquells reticents a vacunar-se. El passaport covid «és un instrument per protegir els vacunats. Un govern ha de protegir des de la igualtat, i el passaport és una forma de protecció», ha dit Von der Leyen durant la conferència de premsa que ha ofert juntament amb el mandatari francès a l’Elisi. «La discussió sobre la responsabilitat i la llibertat és molt important en la nostra societat durant una pandèmia», ha afirmat. Des de l’1 de gener França ha assumit la presidència rotatòria de la Unió Europea, a només quatre mesos de les eleccions presidencials.

Les declaracions de la presidenta de la Comissió Europea se succeeixen després de la tempesta política desencadenada a França després que Macron digués en una entrevista al diari ‘Le Parisien’ que tenia ganes de «perjudicar» o «fotre» fins al final els no vacunats, segons es tradueixi el verb «emmerder». Paraules que avui ha assumit «totalment» malgrat les crítiques rebudes en aquests últims dies.

Macron ha explicat que volia que «sonessin les alarmes» i ha remarcat que tot ciutadà té drets i, «sobretot», deures. «El concepte de llibertat», ha afirmat, «acaba on és la llibertat de l’altre, on la vida de l’altre pot estar en perill». El terme «familiar» utilitzat per Macron en l’entrevista ha impactat especialment en un moment en què a França precisament ha sorgit un debat entorn de la necessitat d’imposar o no el certificat de vacunació com a eina clau de mobilitat.

El mandatari ha recordat juntament amb Von der Leyen que França no és l’únic país que aposta per restringir les llibertats dels qui no es vulguin vacunar contra el coronavirus. «Alguns [governs] fan la vacunació obligatòria a partir d’una determinada edat, però la majoria imposen restriccions a la vida social i diuen: ‘si no estàs vacunat, no pots accedir a aquest lloc’», ha afirmat Macron a la roda de premsa.

Rivals principals

Per als observadors, amb aquesta polèmica, el president francès intenta aglutinar darrere d’ell els partidaris de la vacunació i imposar el tema de la pandèmia a la campanya per a les presidencials previstes per al mes d’abril. Segons un sondeig recent, un 47% de francesos aproven aquestes declaracions.

Notícies relacionades

Entre els qui han criticat les declaracions hi ha les principals rivals del president en les pròximes eleccions. La líder d’Agrupació Nacional, Marine Le Pen, va criticar a Macron la seva «vulgaritat», mentre que la candidata dels Republicans, Valérie Pécresse, va assenyalar en declaracions a CNews que «els insults mai són una bona solució».

La gestió de la pandèmia és clau de cara als comicis que, segons els sondejos, guanyaria Macron, tot i que sense aconseguir prou vots per renovar el seu mandat en primera volta, cosa que l’obligaria a batre’s en la segona amb la candidata d’extrema dreta, Marien Le Pen, o amb la líder dels Republicans, de dreta, Valérie Pécresse. Així ho indica fins ara l’enquesta de BVA per a RTL i Orange que a més confirma la imatge de les últimes setmanes, amb Macron al capdavant en la primera volta amb un 25% d’intenció de vot, seguit de Le Pen (17%) i Pécresse (16%). En quart lloc apareix l’ultra Éric Zemmour, amb el 12%.