Aliances al Golf

El primer ministre d’Israel viatja per primera vegada als Emirats per unir forces contra l’Iran

  • Bennett protagonitza un moment històric al convertir-se en el primer primer ministre d’Israel a visitar els Emirats Àrabs Units

  • La trobada té lloc enmig de les preocupacions per l’estancament de les converses amb l’Iran

El primer ministre d’Israel viatja per primera vegada als Emirats per unir forces contra l’Iran

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Els somriures dels mandataris israelià i emiratí acompanyen la més històrica encaixada de mans. El primer ministre Naftali Bennett s’ha reunit amb el xeic Mohammed bin Zayed al-Nahyan al seu palau a Abu Dhabi com a part de la primera visita oficial d’un primer ministre d’Israel als Emirats Àrabs Units (EAU). Bennett recull així les llavors plantades per Netanyahu i Trump fa més d’un any amb els pactes de normalització entre l’Estat hebreu i nous socis àrabs recollits als Acords d’Abraham.

«La nostra cooperació dona oportunitats econòmiques sense precedents no només per a nosaltres, sinó per a més països, cosa que és un altre element per millorar l’estabilitat i la prosperitat en aquesta regió», ha presumit Bennett després de la trobada. Més enllà de la cooperació econòmica, el primer ministre israelià ha abordat durant la reunió amb el governant de facto dels Emirats l’amenaça compartida que representa l’Iran. Bennett s’ha dirigit als emiratís com els seus «veïns i cosins» insistint en l’«associació i l’amistat mútua» entre «els nets del profeta Abraham». 

La seva visita, iniciada aquest diumenge, té lloc enmig de les preocupacions d’Israel i els seus aliats del Golf pel programa nuclear de l’Iran. El diàleg entre Teheran i les potències mundials es va estancar de nou la setmana passada. Durant el seu viatge de dos dies, el primer ministre israelià també s’ha reunit amb el ministre d’Indústria i Tecnologia Avançada, el sultà Ahmed al-Jaber, i el ministre de Cultura, Noura bin Mohammed al-Kaabi. El germà del príncep hereu, el ministre d’Exteriors Abdullah bin Zayed al-Nahyan, el va rebre a l’aterrar diumenge.

Israel observa preocupat les exigències iranianes davant els negociadors a Viena. L’Iran ha exigit l’alleujament de les sancions mentre accelera el seu programa nuclear. Tot i que Israel no és part de les converses, ha enviat el seu equip diplomàtic i els caps de defensa i espionatge per reunir-se amb aliats a Europa, els Estats Units i el Pròxim Orient en una campanya de pressió perquè adoptin una posició més ferma cap a Israel. 

Bennett ha demanat que s’aturin les converses, i acusa Teheran de «xantatge nuclear» i apunta que utilitzarà els ingressos de l’alleujament de les sancions per reforçar un arsenal militar que pot perjudicar l’Estat hebreu. Al seu torn, els Emirats han pres mesures per millorar les relacions amb l’Iran. La setmana passada, el xeic Tahnun bin Zayed, conseller de Seguretat Nacional, es va reunir amb el president iranià, Ebrahim Raisi, a Teheran. Raisi ha sigut convidat a visitar els EAU i fins i tot reunir-se amb MBZ. 

Acords d’Abraham

Notícies relacionades

La reunió entre els líders israelià i emiratí són una demostració de la força dels Acords d’Abraham, impulsats pels exmandataris Donald Trump i Benjamin Netanyahu. Malgrat un relleu als dos països, els llaços entre Israel i els seus nous socis àrabs perduren en el temps. Aquests pactes van ser condemnats enèrgicament pels palestins al trencar dècades de consens de la Lliga Àrab contra el reconeixement d’Israel. 

Després dels Emirats, Bahrain, el Sudan i el Marroc també es van unir als acords. Fa uns mesos, l’Aràbia Saudita semblava ser el pròxim a fer-ho però la normalització no s’ha donat. Ni un any després de l’establiment de relacions diplomàtiques, el ministre de Relacions Exteriors israelià, Yair Lapid, va inaugurar el juny passat l’ambaixada d’Israel als Emirats. El viatge de Bennett arriba en un moment tens internament per al primer ministre, ja que un viatge a l’estranger de la seva família enmig de les restriccions per viatjar per la nova variant ha provocat una allau de crítiques.