Diplomàcia internacional

L’Iran i els EUA reprenen les negociacions de l’acord nuclear sense esperances

  • Després de cinc mesos d’aturada, les xerrades continuen a Viena, però les delegacions persa i nord-americana discutiran a través de mediadors

L’Iran i els EUA reprenen les negociacions de l’acord nuclear sense esperances
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Després de cinc mesos de distància per les eleccions iranianes del juny, les delegacions de l’Iran i els Estats Units han viatjat aquest dilluns a Viena, Àustria, per reactivar les negociacions que intenten reviure l’acord nuclear del 2015, que l’anterior president dels EUA, Donald Trump, va trencar el 2018

S’esperava que Joe Biden reactivés el pacte, però les tensions entre els dos països estan a l’alça, i les dues delegacions no s’asseuran a la mateixa taula aquest dilluns. Discutiran a través de mediadors, és a dir, els altres signants del proscrit pacte: la Xina, Rússia, el Regne Unit, Alemanya, França i la Unió Europea.

Les esperances que alguna cosa pugui sortir d’aquesta nova ronda de negociacions, no obstant, són escasses. L’Iran, durant aquest últim any, ha accelerat el seu programa nuclear d’enriquiment d’urani, els nivells del qual són ara pròxims al 60%, molt més pròxims al 90% necessari per crear una bomba atòmica que del 3% que marcava el debilitat acord que va destruir Trump. 

Per acabar amb el seu programa, l’Iran imposa una condició als EUA: que els nord-americans retirin totes les sancions imposades contra el país persa des del 2017, que ofeguen l’economia iraniana.

«Les nostres demandes són clares. Els altres i especialment els nord-americans han de decidir si volen reviure el pacte o no. Ells el van abandonar, així que són ells els que haurien de tornar-hi i retirar totes les sancions», va dir un membre anònim de l’equip negociador iranià a l’agència Reuters.

+

El primer pas

El primer pasAixí, els EUA es mantenen amb la mateixa premissa maximalista, però en sentit oposat: no es reactivarà l’acord si primer l’Iran no para l’enriquiment d’urani i passa a permetre l’accés –una cosa que no està passant– dels inspectors de l’Agència Internacional per a l’Energia Atòmica (AIEA).

«Si és la posició que l’Iran continua mantenint [que primer s’han d’aixecar les sancions], llavors no hi veig una solució negociada», ha dit un diplomàtic de l’equip negociador europeu a l’agència AP

Els equips negociadors occidentals, de fet, consideren que el que busca en realitat l’Iran no és trobar punts en comú per avançar en les xerrades, sinó guanyar temps per, en un futur, amb un programa nuclear més avançat, tenir una millor mà que jugar en les negociacions.

Notícies relacionades

El país persa, no obstant, ho nega tot. «Per assegurar que hi pugui haver acord, Occident ha de pagar el preu de no haver complert la seva part del tracte», ha escrit aquest diumenge el cap negociador iranià, Ali Bageri Kani, en una columna al ‘Finantial Times’ amb referència a la sortida del pacte de Donald Trump el 2018. 

«Com en qualsevol negoci, un tracte és un tracte, i trencar-lo té les seves conseqüències. No se’ns poden basar les xerrades que complim [amb l’acord del 2015] si va ser el Govern dels EUA els que va marxar del pacte unilateralment», escriu Kani.