Lluita contra la covid

Àustria aixeca el confinament excepte als no vacunats

Àustria aixeca el confinament excepte als no vacunats

REUTERS/Lisi Niesner

2
Es llegeix en minuts
EFE

Àustria ha aixecat aquest diumenge el confinament general, però continuarà vigent per als no vacunats o els qui no hagin passat la malaltia. Tot i que s’han reduït molt les xifres de contagis, encara hi ha una gran pressió hospitalària, especialment a les ucis. Les restriccions, així, seguiran vigents per als no vacunats, que, a més, s’enfrontaran a partir de febrer a multes de fins a 3.600 euros si no s’immunitzen. A partir d’aquest diumenge, les persones que no estiguin vacunades només poden sortir de casa per anar a la feina –on hauran de presentar una prova negativa cada dos dies–, fer compres essencials, passejar o exercitar-se. Se’ls prohibeix l’entrada a qualsevol lloc d’oci o botigues no essencials.

A Àustria, on menys del 69% de la població està immunitzada amb la pauta completa, es calcula que existeixen 1,4 milions de persones majors de 14 anys que encara no s’han vacunat. El Govern va anunciar aquesta setmana que no allargaria el confinament general més enllà de la data prevista de la mitjanit del dia 11, però va remarcar que les restriccions continuaran vigents per als no vacunats. El confinament general ha ajudat a reduir les infeccions diàries fins a un terç del pic de finals de novembre.

Dissabte, l’últim dia del confinament general, es van registrar 4.460 positius, una xifra molt inferior als 13.806 del 22 de novembre, quan van començar els tancaments, tot i que la situació a les ucis continua sent complicada. Mentre a l’inici del confinament hi havia 562 pacients a l’uci, ara n’hi ha 573, tot i que amb una tendència clarament decreixent des del màxim de 670 que es va registrar dimarts passat.

Amb el confinament han estat tancats bars, restaurants, hotels, espais d’oci com teatres i museus, i tot el comerç excepte botigues essencials com supermercats, farmàcies i drogueries. Al decaure les mesures a escala nacional, cada regió aplica a partir d’ara restriccions pròpies. Per exemple, Viena, la capital i la ciutat més poblada del país, manté el tancament de bars i restaurants fins al dia 20, mentre que Vorarlberg –que amb 700,8 d’incidència per 100.000 habitants té la xifra més alta del país– permet des d’avui les obertures.

Notícies relacionades

Als espais gastronòmics i a l’oci només s’hi podrà accedir amb un certificat d’haver sigut vacunat o d’haver superat la malaltia. L’ús de mascaretes als espais tancats és obligatori i existeixen limitacions d’aforament per reduir possibles contagis. El Govern austríac de conservadors i ecologistes ha sigut el primer de la Unió Europea (UE) a introduir la vacunació obligatòria per al conjunt de la població. Totes les formacions parlamentàries –conservadors, ecologistes, liberals i socialdemòcrates– menys l’ultradretà FPÖ han anunciat que recolzen la immunització obligatòria.

La mesura ha sigut contestada amb diverses manifestacions multitudinàries en les últimes tres setmanes, l’última, aquest mateix dissabte, va reunir unes 44.000 persones a Viena, segons la policia. Aquestes protestes estan promogudes i encoratjades pel FPÖ, que compta amb un 20% d’intenció de vot i és contrari a la vacunació obligatòria i, en general, a qualsevol restricció per la pandèmia. El líder d’aquesta formació, Herbert Kickl, ha afirmat que el coronavirus es pot tractar amb un desparasitador veterinari, ibuprofèn i vitamina C, i els diputats de la formació s’han negat a utilitzar mascaretes –tal com era preceptiu– al Parlament.