Sis mesos de presó

Dimiteix un ministre de Macron, condemnat per mentir sobre el seu patrimoni

  • Els jutges van considerar demostrat que, de forma voluntària, no va comunicar una part dels seus béns, com és l’obligació de tots els membres del Govern quan arriben al càrrec

Dimiteix un ministre de Macron, condemnat per mentir sobre el seu patrimoni

Afp

1
Es llegeix en minuts

El ministre francès per a les Petites i Mitjanes Empreses, Alain Griset, ha dimitit aquest dimecres després de ser condemnat per haver ocultat diverses dades en la declaració de patrimoni que va haver de fer com a membre del Govern. El seu departament va explicar en un comunicat que, al presentar la dimissió, va agrair al president francès, Emmanuel Macron, la responsabilitat que li havia encarregat al nomenar-lo el juliol del 2020.

Griset ha sigut reemplaçat pel secretari d’Estat de Turisme, Jean-Baptiste Lemoyne, que mantindrà el seu càrrec actual, segons va apuntar l’Elisi en un comunicat. «M’entristeix molt que deixi el Govern. Ha fet una feina molt important», va dir Macron durant un desplaçament oficial a Vichy, al sud-est del país.

Tan sols dues hores abans que es fes pública la dimissió, el Tribunal Correccional de París havia condemnat Griset a sis mesos de presó exempts de compliment (només anirà a presó en cas de reincidència) i a tres anys d’inhabilitació per exercir càrrecs públics per haver ocultat dades en la seva declaració de patrimoni.

Va ocultar accions i un pla de pensions

Els jutges van considerar demostrat que, de forma voluntària, no va comunicar una part dels seus béns, com és l’obligació de tots els membres del Govern quan arriben al càrrec.

En el seu cas, se li retreu haver ocultat un pla d’estalvis en accions per valor de 171.000 euros, així com altres participacions en diverses empreses, com la societat de loteries Française des Jeux i el banc Natixis. El tribunal va posar èmfasi que el ja exministre, que ha anunciat que recorrerà la sentència, havia decidit «dissimular una part substancial del seu patrimoni» i ho havia fet amb «una voluntat real d’ocultació».

Griset no és el primer membre dels Governs de Macron que ha deixat el seu càrrec per procediments judicials. Poques setmanes després d’arribar a l’Elisi el maig del 2017, van dimitir els titulars de Justícia, François Bayrou, Defensa, Sylvie Goulard, i Assumptes Europeus, Marielle de Sarnez.

Notícies relacionades

Els tres van ser inculpats per la sospita d’haver estat implicats, quan eren diputats europeus, en llocs de treball ficticis d’assistents parlamentaris.

També està imputat l’actual ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, per haver aprofitat aquest lloc per saldar comptes amb magistrats amb qui havia estat en conflicte quan era advocat.

Temes:

França