Cita amb les urnes

Polèmica a Veneçuela per la repetició de les eleccions en un dels seus estats

  • A la regió de Barinas, on governa el germà d’Hugo Chávez, el candidat guanyador està inhabilitat per causes judicials

Polèmica a Veneçuela per la repetició de les eleccions en un dels seus estats
2
Es llegeix en minuts
France Presse

La polèmica no cessa en relació amb l’ordre de repetir les eleccions a la regió veneçolana de Barinas. El governador de l’estat, Argenis Chávez, germà del mort president de Veneçuela Hugo Chávez, ha retirat la seva candidatura a la reelecció per als comicis del pròxim 9 de gener, que es repetiran per ordre del Tribunal Suprem de Justícia (TSJ). Aquest organisme va anul·lar les votacions del passat 21 de novembre a la regió que van donar la victòria a l’opositor Freddy Superlano.

En una roda de premsa, Chávez va explicar que es retira del càrrec com a governador i passa el testimoni a Jesús Monsalve, secretari general de la Governació, que liderarà l’estat fins, almenys, la repetició dels comicis. «He decidit separar-me del càrrec, una renúncia irrevocable i assumeix el càrrec el secretari general de Govern, el comissionat Jesús Monsalve», va afirmar Argenis Chávez.

Les votacions es faran sense el principal aspirant opositor, Freddy Superlano, ja que el TSJ va dir que està inhabilitat per processos judicials en contra seu. Superlano demanava que s’oficialitzés la seva victòria en aquesta regió de 970.000 habitants, on la família Chávez governa des de 1998. Barinas és l’únic estat que no va presentar resultats per al càrrec de governador, cosa que va desencadenar petites manifestacions opositores.

El Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) va guanyar 19 de 23 governacions en un procés en el qual el gruix de l’oposició va tornar a les urnes després de negar-se a participar en les eleccions del 2018, en les quals va ser reelecte el president Nicolás Maduro.

Un bastió per al chavisme

Notícies relacionades

El Consell Nacional Electoral (CNE) ha oficialitzat la convocatòria a noves eleccions, en les quals es podran inscriure candidatures entre el 2 i el 6 de desembre. En la resolució divulgada al seu portal web, el TSJ, acusat per l’oposició d’afavorir el Govern, reconeix que les «projeccions consignades pel CNE» donaven a Superlano el 37,60% dels vots emesos i a Argenis Chávez el 37,21%, però va remarcar que l’opositor estava en «condició d’inelegibilitat» a causa d’investigacions administratives i penals.

Familiars de l’expresident han acaparat durant més de dues dècades la governació de Barinas. Començant amb el seu pare, Hugo de los Reyes Chávez, governador del 1998 al 2008; va seguir amb el seu germà Adán, actual ambaixador de Veneçuela a Cuba, entre el 2008 i el 2016; i va continuar amb Argenis, des del 2017.