Escòcia

Sturgeon manté la seva intenció de celebrar un segon referèndum d’independència el 2023

  • La ministra principal espera poder iniciar la campanya per a la consulta la pròxima primavera

Sturgeon manté la seva intenció de celebrar un segon referèndum d’independència el 2023

RUSSELL CHEYNE

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El procés per celebrar un nou referèndum a Escòcia començarà la pròxima primavera, segons va anunciar aquest dilluns la ministra principal i líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon. En el discurs final de clausura del segon congrés que l’SNP celebra en els últims tres mesos, Sturgeon va reafirmar la seva voluntat de portar a terme la consulta abans que conclogui el 2023. En l’al·locució per videoconferència, la dona que porta les regnes d’Escòcia des de fa set anys no va oferir nous detalls sobre la pauta que seguirà per aconseguir aquest final i com mirarà de vèncer la negativa del primer ministre britànic, Boris Johnson, a autoritzar la celebració.

Notícies relacionades

«L’any vinent, si la Covid ho permet, quan acabi l’hivern i arribi la primavera, començarà la campanya per persuadir la majoria dels escocesos que el nostre futur estarà més ben assegurat com una nació independent», va indicar. «Durant l’any vinent iniciaré el procés necessari per possibilitar la celebració d’un referèndum abans de finals del 2023». Per aconseguir aquest objectiu està prevista la presentació al Parlament escocès durant aquesta legislatura d’un projecte de llei del referèndum, si bé l’autorització escapa a les seves competències, en mans del Parlament de Westminster, dominat pels conservadors. En cas de no aconseguir-ho, Sturgeon ja va anunciar que recorrerà als tribunals amb la possibilitat que sigui el Tribunal Suprem qui tingui l’última paraula.

Prioritat, la pandèmia

Les dates que la líder escocesa s’ha fixat depenen en gran manera de la marxa de la pandèmia,a la qual va dedicar una bona part de la seva intervenció. Sturgeon va haver de reescriure, de fet, el seu discurs davant la irrupció inesperada de la variant òmicron de la qual ja s’han detectat sis casos a Escòcia. Una vegada i una altra va repetir que combatre el virus i garantir la seguretat dels escocesos era la seva més absoluta prioritat. També ho és per a ells. Els últims sondejos mostren que el 60% dels consultats està en contra de la consulta el 2023, si bé un 46% està d’acord que es faci en aquesta legislatura que finalitza el 2026. Les enquestes també mostren que en aquests moments l’avantatge és al camp del ‘no’ a la independència amb el suport del 53%, davant el 47% que prefereix el ‘si’.