Crisi sanitària global
El món es blinda contra la variant òmicron
El Japó s’afegeix a Israel i el Marroc en el veto a l’entrada al país a tots els estrangers
Austràlia ajorna de l’1 al 15 de desembre la reobertura parcial a treballadors estrangers i estudiants
La por de l’òmicron, la nova variant del coronavirus catalogada com a «preocupant» per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), s’està estenent per tot el planeta i està impulsant alguns governs a tancar de nou les seves fronteres amb la intenció d’evitar nous brots i que es trunqui la fràgil recuperació econòmica.
En total, més de 30 països han imposat algun tipus de restricció als viatges. El Japó s’ha afegit aquest dilluns a Israel i el Marroc i ha vetat l’entrada al país a tots els estrangers. Austràlia ha decidit ajornar fins al 15 de desembre la reobertura parcial prevista a partir d’aquest dimecres. També l’Aràbia Saudita, Oman, Tailàndia, les Filipines i Sri Lanka han comunicat en les últimes hores vetos a les arribades des de diversos països africans, amb Sud-àfrica al capdavant. Unes mesures ja adoptades a finals de la setmana passada pels països de la Unió Europea, els Estats Units i el Canadà.
Fre a l’obertura asiàtica
La variant òmicron ha frenat la tendència aperturista a Àsia i tornat la prioritat per protegir el fortí. Algunes mesures recents que suggerien la sortida del túnel s’han cancel·lat o estan en fase d’estudi per l’amenaça de l’última variant detectada a l’Àfrica i que revela la fragilitat de la recuperació global, informa Adrián Foncillas.
El Japó ha apostat aquest dilluns pel blindatge preventiu. «Aquesta és una mesura extraordinària mentre investiguem més sobre la variant òmicron», justificava aquest matí el primer ministre, Fumio Kishida. El país nipó acabava d’anunciar que aquest dimarts abaixarà la persiana de nou a estrangers, inclosos estudiants i empresaris. La prohibició d’entrada s’havia allargat durant més d’un any i s’havia privat de públic forà als Jocs Olímpics de Tòquio. Va ser aixecada finalment a principis de mes i ha tornat tot just tres setmanes després. La regulació aprovada aquest matí no afecta nacionals ni estrangers que ja comptaven amb la residència, però sí que preveu quarantenes de dues setmanes en instal·lacions gestionades pel Govern si arriben de 14 països on s’ha detectat la nova variant. Es desconeix si ha arribat ja al Japó. Les autoritats han informat d’un positiu per Covid en un viatger provinent de Namíbia, però seran necessaris dos dies més perquè el laboratori identifiqui la variant. Kishida demanava calma recordant que el país, amb el 76,5% de la població inoculada, ha fet els deures de vacunació.
La variant també ha arruïnat els plans de les Filipines. El país del sud-est asiàtic havia anunciat la setmana passada que els turistes vacunats podrien entrar a partir del mes vinent. Amb prou feines compta amb un terç de la població vacunada però la caiguda d’infeccions diàries al nivell més baix de l’any aconsellava certa flexibilitat en un quadro econòmic calamitós. El cap de setmana, no obstant, va derogar la mesura i va sumar set països europeus a la llista d’africans amb qui havia suspès els vols. El tancament de fronteres, ordenat el març del 2020, ha reduït els vuit milions de turistes anuals a poc més d’un milió i havia buidat les paradisíaques platges de sorres blanques en què confia Manila per quadrar els comptes.
Frenada a Corea del Sud i Austràlia
Corea del Sud ha frenat la desescalada i anunciat mesures per al mes vinent. Es contempla l’ampliació del nombre de llits de cures intensives i l’acceleració de la tercera dosi. També s’estudia reduir el nombre de persones permeses en reunions. El seu president, Moon Jae-in, ha descartat que tornin les restriccions més dures «perquè el país no vaig poder tornar al passat».
Les autoritats australianes han decidit ajornar l’obertura de fronteres a treballadors estrangers i estudiants pel quart positiu detectat aquest dilluns de la variant òmicron després del cap de setmana. Estava previst que entrés en vigor dimecres, però s’ha retardat fins al 15 de desembre. Les estrictes mesures acordades a Austràlia durant la pandèmia expliquen el seu èxit, amb menys de 2.000 morts, però l’alta taxa de vacunació va justificar el cop de volant. Sydney i Melbourne, les principals ciutats, eximeixen de la quarantena visitants vacunats des de principis de mes. Morrison no ha aclarit aquest matí si la nova variant tornarà les quarantenes. «No hi ha proves encara que provoqui una malaltia més greu. De fet, suggereixen que és una forma més lleu, especialment per a aquells ja vacunats», ha declarat a la televisió.
Reunió del G-7
Davant l’avenç de la nova variant, els ministres de Sanitat del G-7 (el Regne Unit, els EUA, el Canadà, França, Alemanya, Itàlia i el Japó, a més de la UE com a convidada) han convocat una reunió d’urgència per aquest dilluns per analitzar les estratègies a seguir.
«Sabem que estem en una cursa contra el temps», ha manifestat la cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, abans d’afirmar que els fabricants de vacunes necessiten de dues a tres setmanes «per tenir un quadro complet de la qualitat de les mutacions».
El bloqueig imposat als viatges de vols procedents de països del sud de l’Àfrica ha provocat la reacció d’alguns d’aquests estats. El president de Malawi, Lazarus Chakwera, ha acusat els països occidentals d’«afrofòbia». Al seu torn, el cap de l’OMS a l’Àfrica, Matshidiso Moeti, ha apressat a seguir la ciència en lloc de vetar vols. «Amb la variant òmicron detectada a diverses regions del món, aplicar restriccions de viatge a l’Àfrica és un atac a la solidaritat global», ha afegit. La vigília, el president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, va exigir l’«aixecament immediat i urgent» de les mesures al considerar que no tenen «justificació científica» i que es tracta d’una «discriminació injusta». «L’única cosa que farà la prohibició és danyar encara més l’economia dels països afectats i menystindrà la seva capacitat per respondre i recuperar-se de la pandèmia», va afegir.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
-
- ACCIDENT MORTAL L'autocar sinistrat a França circulava amb la ITV caducada
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili