Temor mundial

L’OMS avisa que la variant òmicron presenta un risc global de propagació «molt alt»

  • Insta a accelerar la vacunació dels grups d’alta prioritat i «garantir que hi hagi plans de mitigació» per mantenir els serveis de salut essencials

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

És probable que la variant òmicron es propagui internacionalment, cosa que representa un risc global «molt alt» en què els augments sobtats de Covid-19 podrien tenir «conseqüències greus» en algunes àrees, va dir dilluns l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

L’agència de l’ONU, en assessorament tècnic als seus 194 estats membres, els va instar a accelerar la vacunació dels grups d’alta prioritat i a «garantir que existeixin plans de mitigació» per mantenir els serveis de salut essencials.

«L’òmicron té un nombre sense precedents de mutacions de pic, algunes de les quals són preocupants pel seu impacte potencial en la trajectòria de la pandèmia», va dir l’OMS. «El risc global global relacionat amb la preocupant nova variant òmicron s’avalua com a molt alt».

Cal més investigació per comprendre millor el potencial de l’òmicron per escapar de la protecció contra la immunitat induïda per vacunes i infeccions prèvies, va dir, i va afegir que s’esperaven més dades en les pròximes setmanes.

«S’esperen casos i infeccions de Covid-19 en persones vacunades, tot i que en una proporció petita i predictible», va afegir.

En un informe tècnic dirigit als estats membres publicat aquest diumenge, l’organisme sanitari internacional de les Nacions Unides ha avançat la possibilitat de «futures onades de Covid-19, que podrien tenir greus conseqüències, depenent d’una sèrie de factors».

En aquest sentit, qualifiquen d’«alta» la possible propagació d’òmicron en l’àmbit mundial i de «molt alt» el seu possible impacte, «ateses les mutacions que poden conferir un potencial de fuita immunològica i possiblement un avantatge de transmissibilitat».

Així, apunten que òmicron és una variant «altament divergent» amb «un alt nombre de mutacions», incloent-ne de 26 a 32 en la proteïna de l’espiga del virus (la porta d’entrada del SARS-CoV-2 a l’organisme», algunes de les quals «són preocupants i poden estar associades amb el potencial de fuita immunològica i una transmissibilitat més gran».

No obstant, els experts de l’OMS aclareixen que «encara hi ha considerables incerteses». En primer lloc, reconeixen que un dubte és «el grau de transmissibilitat de la variant i si els augments de contagis a Sud-àfrica estan relacionats amb la fuita immunològica, una transmissibilitat intrínseca més gran o totes dues coses».

L’OMS espera una «proporció petita» de casos de vacunats

Així mateix, l’OMS encara no té una posició fixa sobre «l’eficàcia de les vacunes per protegir contra la infecció, la transmissió, la malaltia clínica de diferents graus de gravetat i la mort» en aquesta nova variant. Finalment, s’ha de veure «si la variant presenta un perfil de gravetat diferent».

L’OMS espera que hi hagi «casos i infeccions en les persones vacunades», tot i que «en una proporció petita i predictible en relació amb els valors d’eficàcia de la vacuna». «Malgrat les incerteses, és raonable suposar que les vacunes disponibles actualment ofereixen certa protecció contra la malaltia greu i la mort», expliquen.

En qualsevol cas, els experts puntualitzen que «és necessari continuar investigant per comprendre millor el potencial de fuita contra la immunitat induïda per la vacuna i la infecció».

Director de l’OMS: «La variant òmicron ens recorda que això no s’ha acabat»

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha remarcat avui que l’emergència global per la nova variant òmicron del coronavirus posa en evidència que la crisi sanitària mundial «no s’ha acabat» i la situació «continua sent perillosa i precària».

«És un record més que tot i que alguns pensin que la Covid s’ha acabat, no és així, continuem vivint cicles de pànic i oblit en què avenços aconseguits amb gran esforç es poden perdre», va assenyalar Tedros en la inauguració d’una assemblea extraordinària de l’OMS per negociar un tractat de preparació davant pandèmies.

L’expert etíop va afirmar que a Sud-àfrica i Botswana, els primers països que van reportar casos de la nova variant, «se’ls hauria de donar les gràcies per això, no penalitzar-les», en el sentit que nombrosos governs han suspès els enllaços aeris amb aquests i altres territoris de l’Àfrica austral.

«El sistema actual desincentiva que els països n’alertin d’altres de possibles amenaces», va lamentar Tedros en vista del que ha passat amb aquests països, assenyalant que «això demostra que el món necessita un nou acord de preparació per a pandèmies» en què aquestes problemàtiques qüestions siguin corregides.

El director general va afirmar que encara no se sap si la variant òmicron està associada a una facilitat més gran de contagi o reinfecció, a casos més greus o a més resistència a les vacunes, tot i que va remarcar que «científics de tot el món estan treballant contra rellotge per respondre a aquestes qüestions».

Va afegir que «el món no hauria de necessitar un toc d’atenció» com la que ha generat la variant per continuar alerta en una crisi que «posa a prova l’habilitat del món per prevenir i respondre a futures pandèmies».

Tedros va destacar que la desigualtat en el repartiment de les vacunes continua demostrant els errors de gestió en l’actual pandèmia, en què «el 80 per cent de les dosis al món han anat als països del G-20».

«Els països de baixos ingressos, majoritàriament a l’Àfrica, tot just han rebut el 0,6 per cent de totes les vacunes», es va lamentar, advertint que més d’un centenar de nacions no han aconseguit encara l’objectiu d’immunitzar almenys un 40% de la població, una cosa que l’OMS volia aconseguir a tots els territoris abans de final d’any.

Notícies relacionades

«Entenem que cada govern té la responsabilitat de protegir la seva gent, és natural, però la igualtat en el repartiment de vacunes no és un acte benèfic, és una cosa que interessa a tots els països perquè cap pot sortir d’aquesta pandèmia sol», va assegurar.

«Mentre continuï la desigualtat amb les vacunes el virus tindrà oportunitats per estendre’s i evolucionar en formes que no podem predir o prevenir», va advertir el màxim responsable de l’OMS.