Tensió al nord de l’Àfrica

Un Magrib cada vegada més armat

  • El Marroc i Algèria han augmentat considerablement els seus pressupostos en defensa durant l’última dècada

  • Els dos països mantenen un pols diplomàtic que s’ha agreujat amb la normalització de relacions entre el Marroc i Israel

Un Magrib cada vegada més armat
3
Es llegeix en minuts

L’arribada d’Israel al Magrib, després de la normalització de relacions amb el Marroc, ha tensionat la regió i agreujat el pols diplomàtic que mantenen les autoritats marroquines i algerianes. Els últims deu anys, els dos països veïns han augmentat considerablement la seva despesa en defensa, una carrera militar i armamentista en la qual Rabat i Alger es miren amb recel alhora que modernitzen els seus exèrcits.

«És un avenç important per al Marroc, el país guanyarà, d’entrada, la tecnologia i el coneixement», assenyala Mohammed Masbah, president de l’Institut Marroquí d’Anàlisi de Polítiques (MIPA), sobre l’acord militar firmat aquest dimecres amb Israel. Segons aquest expert, el Marroc està intentant posicionar-se i guanyar pes a la regió; al contrari, Algèria percep aquest acostament com una amenaça. 

«Hem de conèixer els detalls d’aquesta visita», assenyala Masbah. Els experts consultats encara no s’atreveixen a vaticinar quin serà l’efecte a la regió dels pactes en matèria d’intel·ligència, seguretat i entrenament firmats a Rabat entre el ministre israelià de Defensa, Benny Gantz i el seu homòleg marroquí, Abdellatif Ludiyi. Fa anys que els dos països cooperen en aquest àmbit, però fins ara no ho havien formalitzat públicament. 

Aquest dijous el president del Consell de la Nació algeriana, Salah Goudjil, ha manifestat que «els enemics es mobilitzen cada vegada més per perjudicar Algèria», en resposta al pacte entre Israel i el Marroc, segons recull l’Agència Estatal de Notícies del país. Alger va decidir tallar relacions diplomàtiques amb el seu veí a l’agost acusant-lo d’«actes hostils» i d’espionatge, com a represàlia també va tancar el seu espai aeri als avions marroquins i va tallar el gasoducte que porta el gas algerià a Espanya travessant el nord del Marroc. 

Pressuposat rècord en defensa

Actualment Algèria inverteix en defensa aproximadament un 7% del seu Producte Interior Brut i el Marroc, un 5%. Unes xifres que, per exemple, tripliquen la despesa militar espanyola respecte al seu PIB, que l’any passat es va situar en l’1,4%, segons dades del Banc Mundial.

«És una competició destructiva per a les dues parts», lamenta Masbah. «Els últims cinc anys hi ha hagut un gran augment en la despesa militar, en un moment en què aquest tipus d’inversions haurien d’estar dirigits cap al desenvolupament, els hospitals, etc.», reflexiona el president de la MIPA.  

En els pressupostos que maneja el Govern marroquí per a l’any que ve, la partida dedicada a la defensa s’acostarà als 50 mil milions de dírhams (gairebé 5.000 milions d’euros), la més gran de la història dedicada a despesa militar. Les autoritats atribueixen aquesta pujada rècord al procés de modernització de les seves forces armades. Algèria també ha augmentat la seva despesa militar, especialment durant l’última dècada, el 2019 va dedicar-hi 9.200 milions d’euros, una quantitat que segueix molt per sobre de la marroquina. 

L’hegemonia militar algeriana

Els analistes consideren que l’exèrcit algerià és un dels més forts de tot el continent. «Algèria té una despesa sostinguda superior en defensa des de fa dècades, ja que la seva economia és més forta que la marroquina. Aquest escenari no canviarà però el Marroc està retallant distàncies», explica Yago Rodríguez, director de Political Room. 

Aquest expert en defensa remarca que l’armament israelià té fama de ser car i sobretot està a l’abast de països que disposen de petroli o grans ingressos. «El Marroc, en canvi, ha depès molt de les donacions del Golf», explica. Per això es mostra una mica escèptic sobre les possibilitats del Marroc d’adquirir grans quantitats d’equipament militar israelià, «tot i que, això sí, Israel obrirà les portes de les seves empreses perquè el Marroc compri el que desitgi», conclou Rodríguez.

El pes dels drons

«Ja hem vist que els drons turcs han canviat les regles del joc sobre el terreny. El Marroc controla ara la situació molt millor que abans», remarca Masbah. Aquests últims dies els mitjans marroquins han especulat sobre la possible adquisició de drons israelians per part de Rabat, una informació que no han confirmat fonts oficials.

Notícies relacionades

Els drons estan tenint cada vegada un paper més decisiu en els conflictes actuals. El Front Polisario ha denunciat que el Marroc està utilitzant avions no tripulats per atacar les seves posicions al Sàhara Occidental. Algèria també va acusar Rabat de bombardejar i matar «amb un armament sofisticat» tres conductors de camió algerians quan circulaven per l’antiga colònia espanyola.

Davant aquestes acusacions, les autoritats marroquines guarden estricte silenci i eviten pronunciar-se sobre el que passa al Sàhara Occidental; a més, el rei Mohamed VI va apel·lar al «bon veïnat» entre els països magribins en el seu últim discurs a principis de mes. 

Temes:

Marroc