En un documental
La família reial britànica acusa la BBC de «presentar com a fets» afirmacions «infundades i exagerades»
Un reportatge de televisió que revela la rivalitat i tensions entre el príncep Guillem i el seu germà Enric enerva el palau de Buckingham
Titulat «Els prínceps i la premsa» està dirigit per un periodista que no amaga les seves simpaties republicanes i que titlla la monarquia d’«una cosa absurda»
La rivalitat entre el príncep Guillem i el seu germà Enric i com tots dos van utilitzar els mitjans de comunicació en els últims anys és el difícil assumpte abordat per un documental de la BBC, mal digerit per la família reial. La guerra entre els dos fills de Diana de Gal·les, alimentada per tots dos, amb rumors, filtracions als diaris sensacionalistes i acusacions a través de tercers, va arribar al seu moment àlgid amb l’arribada de l’actriu Meghan Markle. La cadena pública va emetre dilluns la primera de les dues entregues d’«Els prínceps i la premsa», a càrrec del reporter Amol Rajan, que no amaga les seves simpaties republicanes i ha titllat la monarquia com una cosa «absurda». Els serveis de comunicació al servei de la reialesa van intentar visionar prèviament a la difusió el contingut del documental, una cosa a què els responsables de la BBC es van negar.
Decebedor
En un comunicat difós a l’acabar la primera part del programa, la família reial defensa «una premsa lliure, responsable i oberta, de vital importància per a una democràcia sana. No obstant, amb massa freqüència, les afirmacions exagerades i infundades de fonts anònimes es presenten com a fets i és decebedor que algú, inclosa la BBC, els doni credibilitat». La nota està subscrita pels palaus de Buckingham, Clarence House i Kensington, les respectives «corts» i residències d’Isabel II, el seu fill Carles i el seu net Guillem.
Sense moral i despietats
El documental compta amb nombrosos testimonis de periodistes habituals en assumptes reials, però també d’algú prestigiós per les seves entrevistes polítiques com Andrew Marr, autor d’una biografia de la reina. Hi ha a més la intervenció de l’advocada de Markle, Jenny Afia, i Gavin Burrows, un detectiu privat que treballava per als diaris sensacionalistes de Rupert Murdoch i va punxar el telèfon de Chelsy Davy, una de les nòvies del príncep Enric. Burrows va bussejar en l’historial mèdic de la jove a la recerca d’un possible avortament, una cosa per la qual ara li demana perdó. En la dècada dels 2000, afirma, els mitjans de comunicació no tenien «cap moral» i eren «despietats», especialment amb Enric, perquè les seves històries es venien millor que les del seu germà.
Notícies relacionadesL’arribada de Markle va portar el seu marit a una guerra oberta amb la premsa i a una ruptura definitiva amb el seu germà i la resta de la família. «La història que ningú volia treballar per a la duquessa de Sussex perquè era una cap molt problemàtica o molt exigent i que tothom se n’acabava anant del Palau de Kensington és senzillament mentida», afirma l’advocada de la californiana.
Pacte o confrontació
Des de nens, Guillem i Enric han tingut unes relacions molt difícils amb els mitjans. Tots dos responsabilitzen fotògrafs i periodistes de la mort de la seva mare Diana de Gal·les. El primer, com a futur rei, sap que ha de pactar. El seu germà ha optat per la via de la confrontació. Tant ell com Meghan han presentat diverses demandes contra diaris sensacionalistes i esperen un recurs contra el ‘Mail on Sunday’ acusat per la duquessa d’haver violat la seva intimitat al publicar una carta que va escriure al seu pare.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Espanyol-Osasuna (14.00 hores) L’acomiadament més cruel de Chen
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació
- No és país per a pactes
- En clau europea Pacte amb clarobscurs