Possible extradició

Els advocats d’Assange desconfien de l’oferta dels Estats Units

  • El risc de suïcidi del fundador de WikiLeaks és elevat si és extradit, segons el seu equip legal

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’equip jurídic de Julian Assange demana que es mantingui la sentència que va bloquejar la demanda d’extradició del fundador de WikiLeaks al gener i es desestimi l’apel·lació dels lletrats que representen els Estats Units.

En el segon i últim dia de l’audiència en el Tribunal Superior de Londres, Edward Fitzgerald, advocat d’Assange, va insistir que persisteix el risc de suïcidi del seu defensat si és empresonat en una presó estatunidenca i les garanties donades ara que no es mantindrà aïllat ni sotmès a mesures excepcionals no canvien res.

Fitzgerald va recordar que la decisió presa per la magistrada Vanessa Baraitser al·legant el risc de deteriorament mental i de suïcidi d’Assange si és empresonat en una presó nord-americana d’alta seguretat «sorgeix de la naturalesa dels desordres mentals d’Assange i els seus temors a l’extradició a causa de l’excepcional naturalesa del seu cas». I «res indica que aquests factors s’hagin modificat gens ni mica» amb les garanties que ara ofereixen els Estats Units.

Garanties poc fiables

Dimecres, James Lewis, que representa les autoritats de Washington, va mostrar un document legal segons el qual els Estats Units es comprometen a no imposar a Assange confinament en solitari abans i després del judici a Amèrica. El condemnat podrà sol·licitar complir la pena que se li imposi al seu país d’origen i tant Austràlia, com els Estats Units, acceptaran la petició. Les autoritats carceràries s’asseguraran que rebrà «el tractament clínic i psicològic» que recomanin els metges de la presó. Finalment, es garanteix que no serà enviat a ADX Florence a Colorado, una presó de supermàxima seguretat, coneguda com l’«Alcatraz de les Rocalloses», on es troben els condemnats més perillosos. Fizgerald va posar en dubte la «fiabilitat» d’aquestes garanties, que són, va afirmar, «vagues i «arriben tard».

 Assange va decidir no seguir l’audiència dijous. El dia anterior ho havia fet per videoconferència. El cas ha quedat llest per a sentència. Si fracassa l’apel·lació, els Estats Units només podran recórrer davant el Tribunal Suprem. Si al contrari els jutges li donen la raó la petició serà reexpedida a un altre tribunal per a un nou examen.

Interminable persecució

Notícies relacionades

Fa gairebé 11 anys que Assange viu perseguit per la justícia. El 2010 va arribar a Anglaterra fugint de Suècia on havia sigut acusat de dos delictes d’agressions sexuals. Sempre va negar la inculpació al·legant que la demanda estava políticament motivada i formava part d’un pla perquè Suècia acabés entregant-lo als Estats Units. A fi d’evitar aquesta extradició l’australià es va refugiar a l’ambaixada de l’Equador a Londres el juny del 2012, on es mantindria gairebé set anys. L’abril del 2019, quan va ser expulsat de la seu diplomàtica, va ser immediatament detingut i des d’aleshores es manté a la presó d’alta seguretat de Belmarsh a Londres.

La seva parella i mare dels seus dos fills petits, l’advocada Stella Moris, que el va visitar dissabte passat, va dir haver-lo trobat «en molt mal estat». «El Julian no sobreviuria a una extradició», va apuntar.