El virus, a l’alça de nou

La Xina lluita contra un brot de Covid que amenaça Pequín

Els positius acumulats arriben ja a nivells que no s’havien vist des de fa vuit mesos

Una estudiante de secundaria se prepara para recibir la vacuna Sinovac Covid-19 en Nanjing, en la provincia de Jiangsu, en el este de China.

Una estudiante de secundaria se prepara para recibir la vacuna Sinovac Covid-19 en Nanjing, en la provincia de Jiangsu, en el este de China. / STR (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri de Sanitat de la Xina ha notificat aquest dimecres mig centenar de casos de Covid de transmissió local, fruit d’un brot que s’estén ja a més d’una desena de províncies i que preocupa a megaurbs com Pequín, on els positius acumulats arriben ja a nivells que no s’havien vist des de fa vuit mesos.

Fa dies que el Govern del gegant asiàtic compta per desenes les xifres diàries de nous casos de coronavirus, dins d’un balanç que tendeix sempre a minimitzar els números –-discrimina sempre en funció de si els malalts presenten símptomes o són casos importats-– i que les mateixes autoritats han reconegut com a preocupant.

Segons el ministeri, s’han confirmat 50 nous casos de transmissió local i nou més importats, informa l’agència Xinhua. Dels contagis comunitaris, 32 corresponen a la regió de Mongòlia Interior, cinc a Ghizhou i quatre tant a Shandong com a Gansu. En aquesta última província hi ha Lanzhou, de quatre milions d’habitants i confinada per evitar contagis.

Zones amb turistes

El recompte oficial notifica també tres nous positius a Pequín, on ja s’han registrat al voltant d’una vintena de casos des de l’aparició de l’actual brot, que s’hauria estès per diferents punts de la Xina a través d’un grup de turistes que van visitar la zona nord del país.

Tot i que l’expansió del virus a Pequín es va atribuir inicialment a una parella d’acadèmics que havien recorregut el nord-oest de la Xina a principis d’octubre, el temor principal va venir d’una segona parella que suposadament va ignorar els símptomes i hi va exposar centenars de persones –s’han identificat més de 1.500 contactes–, informa l’agència de notícies Bloomberg.

Restricció de viatgers

La policia ha obert una investigació penal per determinar si la parella va violar les regulacions sanitàries en vigor i el ministeri ha demanat a la població que no s’automediqui per abaixar la febre i, en canvi, acudeixi sempre a centres mèdics.

Notícies relacionades

La capital ha restringit l’entrada dels viatgers procedents de zones amb casos. Els qui vulguin arribar a Pequín han de demostrar que no estan contagiats i seran sotmesos a una vigilància ja a l’interior de la ciutat, on s’han limitat els aforaments en llocs públics tant en interiors com en exteriors.

D’altra banda, gairebé 10.000 turistes es mantenen atrapats al comtat d’Ejin, a Mongòlia Interior. El ministre de Sanitat, Ma Xiaowei, ha visitat la zona i ha exhortat les autoritats locals a garantir el retorn segur d’aquestes persones.