Tensió a l’Àfrica

El primer ministre del Sudan està «custodiat» a casa seva

L’Exèrcit reprimeix els ciutadans que han sortit al carrer contra el cop d’Estat

El primer ministre del Sudan està «custodiat» a casa seva

EFE/EPA/MOHAMMED ABU

1
Es llegeix en minuts

El primer ministre sudanès Abdala Hamdok, en parador desconegut des del cop d’Estat de dilluns, ha sigut portat a casa seva i està sota «estreta vigilància» mentre als carrers els ciutadans es manifesten, reprimits per gasos lacrimògens i foc real, contra el cop. Almenys quatre persones han mort.

Des del seu domicili, Hamdok va mantenir una conversa telefònica amb el cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, que va demanar als militars que «alliberin tots els líders civils i garanteixin la seva seguretat», segons va indicar el departament d’Estat dels EUA.

L’Exèrcit, liderat pel general Abdel Fattah al-Burhan, va declarar dissolts dilluns els òrgans de Govern de la transició que havien de conduir al país a unes eleccions lliures el 2023.

El primer ministre i la seva dona van ser arrestats dilluns, però davant la pressió i la condemna internacionals van ser tornats a la casa seva dimarts a la nit sota «estreta vigilància», segons va indicar l’oficina del dirigent civil. En el seu comunicat, l’oficina recorda que «diversos ministres i dirigents polítics continuen arrestats en llocs desconeguts».

El Consell de Seguretat de l’ONU es reunia dimarts a la tarda a porta tancada per abordar la situació al Sudan, tot i que, segons una font diplomàtica, els seus integrants van renunciar a denunciar el cop «en els termes més forts».

Contestació als carrers

Milers de sudanesos continuen manifestant-se contra l’Exèrcit a Khartum, bloquejant carrers del centre amb pedres, branques i pneumàtics en flames. Les forces de seguretat estan desplegades amb els seus vehicles blindats en ponts i grans carreteres.

Dilluns, almenys quatre manifestants van morir per les bales «disparades per les forces armades» i 80 més van ser ferits, segons va indicar un sindicat de metges prodemocràcia.

Notícies relacionades

Els manifestants volen «salvar» la «revolució» que va tombar el dictador Omar al-Bashir el 2019, després d’una repressió que va matar més de 250 persones. «No sortirem dels carrers fins que es reinstal·li el Govern civil», va declarar l’AFP Hocham a l’Amin, un enginyer de 32 anys.

L’Associació de Professionals Sudanesos, un paraigua de sindicats que va participar en les protestes contra Al-Bashir, va assegurar que la violència contra els manifestants està augmentant.

Temes:

Cop d'estat