cimera europea

Charles Michel: «Un Consell Europeu sense Merkel serà com Roma sense el Vaticà o París sense la torre Eiffel»

Els líders europeus europeus acomiaden la cancellera alemanya amb una sentida ovació després dels 16 anys al capdavant de la cancelleria alemanya

Charles Michel: «Un Consell Europeu sense Merkel serà com Roma sense el Vaticà o París sense la torre Eiffel»

JOHANNA GERON / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La cancellera alemanya Angela Merkel, tal com la defineixen diplomàtics i polítics que hi han treballat en estret contacte, ha sigut en els 16 anys que ha estat al capdavant del Govern alemany senzillament l’«àncora d’estabilitat d’Europa». Un paper que la resta de líders europeus han reconegut aquest dijous i divendres a Brussel·les en la que probablement haurà sigut la seva última cimera de caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) al capdavant d’Alemanya. «Un Consell Europeu sense Merkel serà com Roma sense el Vaticà o París sense la torre Eiffel», ha dit el president de la UE, Charles Michel, durant un petit homenatge de comiat.

Tot i que els seus col·legues són conscients que no li agraden ni les «sorpreses» ni les «celebracions», 16 anys al capdavant de la cancelleria bé mereixen unes paraules de comiat, i el liberal belga, que va coincidir amb ella cinc anys com a primer ministre de Bèlgica abans de convertir-se en el president del Consell Europeu, ha aprofitat la jornada final de la cimera per enaltir la seva trajectòria. «Des de l’inici del Consell Europeu hi ha hagut 214 reunions i has participat en 107 d’aquestes en total. El teu comiat de l’escena europea ens toca políticament però també ens omple d’emoció. Ets un monument», ha dit Michel.

Il·lustració i coneixement

Notícies relacionades

De l’alemanya, de 67 anys, n’ha destacat la saviesa, particularment «en temps complexos», la curiositat intel·lectual i científica, la senzillesa i la sobrietat. Armes «molt poderoses» totes. «Fa un any em vas dir: ‘Si el continent de la il·lustració i el coneixement no sabem gestionar el que és exponencial més que el lineal, tenim un problema. [...] No ens abandones, el teu esperit seguirà amb nosaltres. Ets una brúixola i el far del projecte europeu», ha dit durant un sentit homenatge que els líders europeus han tancat amb una gran ovació i el regal d’una escultura que representa l’edifici Europa. Un edifici on Merkel ha coincidit amb ni més ni menys que quatre presidents francesos, cinc primers ministres britànics i vuit mandataris italians.

«La trobaré a faltar. Europa la trobarà a faltar i els luxemburguesos també», ha dit el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, que ha explicat per si molta gent no ho sap que Merkel era una «màquina del compromís» perquè en nombroses ocasions, quan es trobaven bloquejats en alguna cosa, ella simplement deia «tirem, tirem, tirem i després ens les arreglem per reunir ambició malgrat tot». El mateix sentiment que deixa en el lituà Gitanas Nauseda. «En moments crítics ha sigut aquella senyora que ha intervingut i ens ha ajudat a trobar una solució. Li desitjo el millor futur».