Contraban

La crisi del llamàntol australià: Hong Kong el declara amenaça a la seguretat nacional

  • Les autoritats de Hong Kong i de la Xina continental van comissar llamàntols australians pel valor de 464.000 euros

La crisi del llamàntol australià: Hong Kong el declara amenaça a la seguretat nacional
1
Es llegeix en minuts

La nova responsable de les duanes de Hong Kong, Louise Ho, ha declarat aquest dijous que el contraban galopant de llamàntol australià a la Xina constitueix una amenaça per a la seguretat nacional i que pretén acabar amb ell.

La Xina va limitar les importacions de llamàntols, entre les de molts altres productes australians, després que les relacions amb Canberra (Austràlia) empitjoressin. No obstant, aquest crustaci continua sent molt apreciat a la Xina continental i les importacions de llagostes australianes a Hong Kong no han disminuït, al contrari, s’han disparat des d’aleshores, i la majoria acaben a la taula de residents de la Xina continental.

Louise Ho, nomenada aquest dijous com la nova comissària de duanes de la ciutat, és la primera dona a ocupar el càrrec i durant la seva roda de premsa inaugural ha explicat per què el llamàntol és una de les seves prioritats en matèria de protecció de la seguretat nacional de la Xina. «Pot ser que sembli que es tracti d’un simple cas de contraban de llamàntols, però aquestes activitats soscaven les restriccions comercials del nostre país respecte a Austràlia», ha declarat.

Contraban marítim

Un dels pilars de les bandes criminals que operen als dos costats de la frontera és, des de fa ja anys, el contraban de mercaderies per barco. A més, durant la pandèmia de coronavirus aquest fenomen no va fer res més que créixer.

Notícies relacionades

Després que un oficial de la marina morís per ser envestit per uns contrabandistes durant una persecució, la policia va emprendre una operació per aturar el contraban. La setmana passada, les autoritats de Hong Kong i de la Xina continental van confiscar llamàntols australians per valor de 464.000 euros (540.000 dòlars) i van detenir 13 persones. Els llamàntols són només un dels molts productes que les bandes introdueixen a la Xina de forma irregular.

Al juny, Bloomberg va informar que Hong Kong s’havia convertit en el primer importador mundial de llamàntols australians i que entre octubre i abril comptava amb un creixement mensual de més del 2.000%.