Previsions econòmiques

Alemanya creixerà menys de l’esperat el 2020 i el 2021

  • L’economia alemanya es va enfonsar un 4,6% l’any passat a causa de les restriccions davant la pandèmia

Alemanya creixerà menys de l’esperat el 2020 i el 2021
3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Alemanya creixerà aquest i l’any vinent, però menys del previst inicialment. És la previsió conjunta dels cinc instituts econòmics més importants del país, publicada aquest dijous en un estudi confeccionat per encàrrec del Ministeri Federal d’Economia alemany. L’IFO de Munic, el DIW de Berlín, l’IfW de Kiel, l’IWH de Halle i l’RWI d’Essen pronostiquen que l’economia de la denominada ‘locomotora europea’ creixerà un 2,4% el 2020 i el doble el 2021.

Els economistes consultats pel Govern alemany corregeixen així a la baixa la seva primera estimació, feta publica la primavera passada. Al seu informe de fa uns mesos, van projectar un creixement del 3,7% per a aquest any i un 3,9 per al que ve. La recuperació de l’impacte econòmic de la pandèmia, per tant, es retarda. «Tornarem a assolir el nivell d’abans de la crisi en el primer trimestre del 2022», ha dit Stefan Kooths, economista de l’IfW, en la presentació de l’informe a Berlín.

Problemes de subministrament

L’economia alemanya es va enfonsar un 4,6% l’any passat a causa de les restriccions per la pandèmia. Va ser el pitjor retrocés des del 2009, quan Alemanya, molt dependent de les exportacions i del comerç global, va veure com la seva economia queia gairebé un 6% a causa de les seqüeles de la crisi financera de fa més d’una dècada.

La situació ara és similar, tot i que estigui generada per una pandèmia i no per una crisi de deute: l’economia mundial es recupera més lentament del previst i això afecta les exportacions alemanyes, que suposen al voltant de la meitat del seu PIB. A la recuperació dificultosa del comerç global s’hi ha de sumar un nou factor destacat pels instituts econòmics germànics: els problemes a les cadenes de subministraments, que llasten la producció industrial des d’inicis del 2020.

«La progressió global en la indústria manufacturera no s’ha pogut mantenir al llarg d’aquest any, especialment a causa de la falta de productes semielaborats», apunta l’informe sobre els colls d’ampolla a les cadenes mundials de subministrament. «La falta de xips semiconductors és un factor limitador, especialment en la indústria automotriu. I podria continuar sent rellevant per més temps, ja que els fabricants de xips només poden adaptar lentament la seva capacitat de producció a la demanda més gran. Altres colls d’ampolla, com per exemple els de materials de construcció o de matèries primeres químiques, podrien, al contrari, solucionar-se més ràpidament», apunta l’informe.

Inflació

Notícies relacionades

Els economistes alemanys veuen en la inflació un altre element de tensió en l’economia alemanya. Els cinc instituts creuen que l’índex de preus tancarà el 2021 amb un augment mitjà del 3%. El setembre passat, la inflació va tancar a Alemanya per sobre del 4%, cosa que va fer saltar les alarmes en un país amb pànic de l’augment dels preus per qüestions històriques –el període d’hiperinflació sofert en la dècada dels 20, abans de l’arribada dels nazis al poder–.

Alemanya s’enfronta ara a la seva inflació més alta dels últims 27 anys. Els analistes creuen que la tendència anirà reduint-se a poc a poc: esperen un augment anual dels preus del 2,5% per al 2022 i de l’1,7 per al 2023. No obstant, treuen ferro a l’assumpte advertint que l’actual avanç de l’IPC es deu en part a un reajustament a causa de l’eliminació temporal de l’IVA que va introduir el Govern per alleujar ciutadans i empreses, i també la baixada del cost de la gasolina o el gasoil a inicis d’aquest any enmig d’unes restriccions que van reduir el moviment amb cotxe i també els viatges.