Reunió a Doha

Els talibans amenacen Europa i els Estats Units amb una onada de refugiats si no s’aixequen les sancions econòmiques

Les restriccions imposades per Washington i Brussel·les podrien ajudar a desestabilitzar encara més la situació al país àrab

Els talibans amenacen Europa i els Estats Units amb una onada de refugiats si no s’aixequen les sancions econòmiques

REUTERS / STRINGER

1
Es llegeix en minuts

Els talibans han advertit delegats dels Estats Units i la Unió Europea (UE) que les sancions econòmiques contra el Govern afganès podrien soscavar la seguretat internacional i desencadenar una onada de refugiats econòmics.

«Debilitar el Govern afganès no és de l’interès de ningú perquè els seus efectes negatius afectaran directament la seguretat del món i la migració econòmica del país», va anunciar el ministre interí de Relacions Exteriors, Amir Khan Muttaqi, als diplomàtics occidentals a Doha, segons un comunicat publicat la nit de dimarts passat, 12 d’octubre.

Els islamites radicals, després d’un conflicte de més de dues dècades, van enderrocar l’Executiu afganès el passat mes d’agost avalat pels Estats Units per imposar el seu fonamentalisme religiós.

Els enfrontaments amb el grup extremista rival Estat Islàmic-Khorasan (EI-K) no cessen en un intent del Govern d’estabilitzar la situació social i política del país, deixant com a resultat un sistema bancari bloquejat i empleats públics sense sou, mentre els Estats Units i Europa amenacen amb sancions econòmiques internacionals.

Segons la declaració, Muttaqi va dir a la cita de Doha: «Apressem els països del món a acabar les sancions i permetre que els bancs operin normalment perquè els grups d’assistència, organitzacions i el Govern puguin pagar salaris amb les seves pròpies reserves i l’assistència financera internacional».

Notícies relacionades

Amb aquest clima de crispació, la Unió Europea tem una possible crisi migratòria causada per un col·lapse de l’economia afganesa que amenaci països limítrofs com el Pakistan i l’Iran i finalment a Europa.

Tant els EUA com la UE han expressat la seva intenció de col·laborar amb ajuda humanitària al país àrab, però temen que els talibans puguin violar els drets humans, especialment els de les dones, en la seva gestió al capdavant del Govern.