El futur de l’Afganistan

La UE presenta un paquet d’ajuda de 1.000 milions d’euros a l’Afganistan

Representants dels talibans, la UE i els EUA inicien converses a Doha

La UE presenta un paquet d’ajuda de 1.000 milions d’euros a l’Afganistan
1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea presentarà aquest dimarts un paquet d’ajuda d’emergència a l’Afganistan i països veïns d’uns 1.000 milions d’euros per contribuir a evitar una crisi humanitària. «Hem de fer tot el que puguem per evitar un enorme col·lapse humanitari i socioeconòmic a l’Afganistan», va assenyalar en un comunicat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. La necessitat d’ajuda humanitària a l’Afganistan és tema d’una reunió extraordinària del G-20 organitzada aquest dimarts pel Govern d’Itàlia. En paral·lel, representants dels talibans, la UE i els Estats Units han iniciat aquest mateix dimarts una ronda de converses a Doha, Qatar, com a part de l’esforç diplomàtic per treure l’Afganistan del seu aïllament internacional.

Von der Leyen va explicar que la UE ja ha posat clarament de manifest les «condicions per a qualsevol compromís amb les autoritats afganeses, incloent-hi el respecte dels drets». No obstant, va afegir que el «poble afganès no ha de pagar el preu de les accions dels talibans. És per això que el paquet de suport afganès és per al poble afganès i els veïns del país que han sigut els primers a brindar-los ajuda».

El paquet inclou una provisió de 300 milions d’euros ja aprovats per la UE, i també ajudes suplementàries especialitzades per a accions com la vacunació, l’acollida, la protecció de la població civil i el respecte als drets humans. Aquests recursos estaran destinats a donar suport directament a la població local i es canalitzarà a organitzacions internacionals que ja actuen en aquestes regions. L’ajuda global de la UE al desenvolupament a l’Afganistan, mentrestant, es manté congelada, segons va apuntar la Comissió Europea.

Cinc criteris bàsics

Notícies relacionades

La UE té cinc criteris bàsics per reprendre les relacions amb el nou govern afganès, i en la seva nota d’aquest dimarts va recordar que aquests objectius s’«han de complir abans que es pugui reprendre la cooperació regular per al desenvolupament».

Així, perquè es reprengui la cooperació amb la UE els talibans han de respectar els drets humans fonamentals, en particular els drets de les dones; el Govern afganès ha de ser inclusiu, i ha de permetre l’accés a l’ajuda humanitària, entre altres qüestions.