Crisi al país asiàtic

Registrada una forta explosió en una mesquita xiïta de l’Afganistan

  • L’atac ha tingut lloc mentre se celebrava la pregària del migdia de divendres, el dia sagrat en l’islam, a la província de Kunduz

  • L’Estat Islàmic té per objectiu principal la comunitat hazara del país, de credo xiïta, a qui els gihadistes consideren blasfems

Registrada una forta explosió en una mesquita xiïta de l’Afganistan

STRINGER

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Una forta explosió ha tingut lloc aquest divendres al migdia en una mesquita xiïta a la província de Kunduz, al nord de l’Afganistan. El Govern dels talibans ha confirmat l’atemptat, però de moment no s’ha aclarit el nombre de víctimes. Algunes fonts estimen que hi podria haver un centenar de morts.

De moment, cap grup ha reclamat l’atac, però tots els dits apunten a la facció local de l’Estat Islàmic (EI), que fa anys que executen atemptats semblants contra la minoria afganesa hazara, de credo xiïta. Els gihadistes de l’EI consideren que els xiïtes són uns traïdors a l’«islam real», entre altres raons per la veneració xiïta a Alí, el gendre del profeta Mahoma

«Una explosió ha tingut lloc en una mesquita dels nostres compatriotes xiïtes al districte de Khan Abad de Bandar, la capital de la província de Kunduz. Com a resultat, molts dels nostres compatriotes han sigut ferits o convertits en màrtirs. Els mujahidins [com els talibans es denominen a si mateixos] ja han arribat a l’escena amb un equip de les forces especials i han començat una investigació de l’ocorregut», ha dit el portaveu del govern talibà, Zabihul·lah Mujahid.

Les xarxes afganeses, mentrestant, s’han omplert d’imatges de l’interior de la mesquita, que en aquell moment estava plena de feligresos resant com cada divendres: els cossos de desenes d’homes –les dones, durant la pregària islàmica, sempre han d’estar separades i allunyades del recinte principal– jaient a terra inerts, la majoria ensangonats.

La guerra segueix

Notícies relacionades

La guerra segueixDurant les últimes setmanes, l’Estat Islàmic a l’Afganistan ha incrementat els seus atacs, tant contra la població civil com, sobretot, contra membres dels talibans, a qui els membres de l’EI consideren massa tous. 

L’últim atac gihadista contra civils al país centreasiàtic va ser diumenge passat, quan un membre del grup terrorista es va immolar en una altra mesquita, aquesta vegada a Kabul. Aquest atac, que buscava impactar en el funeral de la mare del portaveu del nou Govern talibà, va deixar vuit morts.