Crisi a l’Afganistan

Els talibans asseguren haver neutralitzat un pis franc d’Estat Islàmic a Kabul

  • Els islamistes en el poder a l’Afganistan responen d’aquesta manera a l’atemptat de diumenge en una mesquita a Kabul, en què van morir vuit persones

Els talibans asseguren haver neutralitzat un pis franc d’Estat Islàmic a Kabul

HOSHANG HASHIMI

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Els talibans han neutralitzat aquesta matinada un pis franc d’Estat Islàmic (EI) a Kabul, segons ha anunciat aquest dilluns al matí el portaveu talibà, Zabiullah Mujahid. «Tots els milicians d’EI que hi eren presents han mort», ha dit Mujahid.

La batuda d’aquest dilluns ha tingut lloc poques hores després d’un atac –no reivindicat encara per Estat Islàmic– en una mesquita de Kabul. Un gihadista suïcida es va immolar aquest diumenge a la tarda precisament en el funeral de la mare del portaveu talibà. Vuit persones que assistien a la cerimònia van morir, i 30 més van resultar ferides. 

Aquest ha sigut el primer atemptat a Kabul després de la retirada nord-americana. L’anterior va ser el 26 d’agost, quan un altre gihadista d’EI es va immolar entre la multitud que s’apilava a l’entrada de l’aeroport de la capital afganesa per ser evacuada. En aquest atac hi van morir 170 persones.

Atacs constants

Notícies relacionades

Però lluny de Kabul, els atacs d’Estat Islàmic no només no han parat, sinó que s’han tornat constants, sobretot mitjançant emboscades contra punts de control i combois talibans. EI, un moviment molt més radical i excloent que els talibans, considera massa tebis els nous governants de l’Afganistan. Entre altres motius, pel rebuig talibà d’atemptar a l’estranger i per voler obrir vies diplomàtiques amb altres països.

La província de Nangarhar, fronterera amb la de Kabul, s’ha mantingut com la principal zona d’operacions a l’Afganistan d’Estat Islàmic, que ha assegurat que no cessarà en els seus atacs. I mentrestant, el país s’aboca a una crisi humanitària i econòmica sense precedents.