Turbulències després de Merkel

Laschet dimiteix com a líder de la CDU després de la seva debacle en les eleccions d’Alemanya

  • El líder democristià anunciarà aquesta tarda que deixa la direcció del partit conservador i supervisarà la transició, segons avança l’‘Spiegel’

Political Parties Gather On Day After Federal Elections

Political Parties Gather On Day After Federal Elections / Maja Hitij / POOL (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Armin Laschet, l’home que va heretar el lideratge del conservadorisme alemany de les mans d’Angela Merkel, anunciarà aquesta tarda la seva dimissió. El fallit candidat a la cancelleria renunciarà a la seva posició com a president de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) després de la debacle patida en les eleccions federals del 26 de setembre, en què el partit va obtenir un paupèrrim 24,1% dels vots, el seu pitjor resultat històric.

Segons ha avançat l’‘Spiegel’, Laschet ja ha comunicat la seva renúncia en una reunió amb la facció sindical de la formació conservadora alemanya i ho farà oficial en un comunicat previst a les 18.30 hores. En aquesta reunió, Laschet hauria assegurat que vol deixar pas a un nou lideratge i que ell supervisarà aquesta transició cap a una nova figura que intenti suplir el buit deixat per l’adeu de Merkel.

Notícies relacionades

La creixent crítica tant de la base electoral com dels mateixos membres de la CDU ha acabat per forçar la renúncia de Laschet, que ha acabat pagant els plats trencats després d’una campanya electoral amb diversos errors marcats. Tot i que, matemàticament, la unió conservadora que formen la CDU i els socialcristians bavaresos de la CSU encara té opcions per entrar al pròxim Govern federal alemany, l’obertura de Verds i liberal-conservadors de l’FDP fa que una coalició tripartida amb els socialdemòcrates (SPD) sigui l’opció amb més possibilitats de concretar-se.

Laschet va guanyar per sorpresa les primàries internes per obtenir el lideratge conservador, pilotar l’era post-Merkel i optar a la cancelleria. El seu principal rival, Friederich Merz, podria tornar a intentar ara el que mai ha aconseguit: tenir el control del partit i accentuar el seu gir conservador.