Frontera amb Colòmbia

Troben els cadàvers de tres presumptes migrants en un riu de Panamà

  • Per la ruta circulen milers de persones de camí cap a Amèrica del Nord

Troben els cadàvers de tres presumptes migrants en un riu de Panamà

Allison Dinner / Efe

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els cadàvers de tres persones que es presumeix que són migrants haitians van ser trobats aquest dimarts en un riu situat a la província de Darién, fronterera amb Colòmbia i per on estan entrant milers de persones en el seu viatge cap a Amèrica del Nord.

El ministeri públic (fiscalia) va informar que els tres cossos sense vida van ser trobats flotant al riu Turquesa, el mateix on entre dijous i divendres passat es van trobar els cadàvers de 9 persones, presumptes migrants en trànsit, que es creu que van morir arrossegats per un corrent d’aigua. La fiscalia va dir aquest dimarts que ha iniciat una investigació «per determinar» si els tres cossos trobats aquest dia «corresponen a migrants reportats com a desapareguts el passat (dijous) 23 de setembre».

Divendres passat el fiscal superior de Darién, Julio Vergara, va informar de la descoberta d’una ossada i 9 cadàvers presumptament de migrants entre els rius de Caná-Membrillo i Turquesa, tots dos a la comarca Emberá-Wounaan, situada a Darién. Després d’un avís del Servei Nacional de Fronteres (Senafront), dijous passat van ser trobats cinc cadàvers i l’endemà quatre més, va explicar Vergara, que no va donar detalls sobre la descoberta de l’ossada. El fiscal va precisar llavors que els 9 cadàvers trobats al riu «es presumeix» que corresponen a migrants, ja que dins de la investigació iniciada «una ciutadana haitiana va esmentar que al riu Turquesa, a la capçalera, hi va haver una forta pluja, cosa que va produir un corrent d’aigua que va arrossegar aproximadament unes 9 persones».

Notícies relacionades

Les autoritats de Panamà han trobat més de 40 cadàvers de migrants a la zona fronterera, segons les dades disponibles. La Fiscalia panamenya ja ha informat de l’obertura d’investigacions per la descoberta de cadàvers de migrants o per casos d’assalt i violació cap a ells.

La directora del Servei Nacional de Migració (SNM), Samira Gozaine, va dir divendres passat que des del gener havien entrat de forma irregular a Panamà 88.514 migrants que es dirigeixen a Amèrica del Nord, especialment, els Estats Units, i que majoritàriament eren famílies senceres d’haitians que s’havien assentat a Xile i el Brasil anys enrere. Les autoritats de Colòmbia han indicat que uns 19.000 migrants, gairebé tots haitians, estan a prop dels límits amb Panamà amb la intenció de creuar cap a Amèrica Central en el seu viatge cap al nord.