15 mesos sense justícia

La investigació de l’explosió del port de Beirut se suspèn per segona vegada

  • El jutge Tarek Bitar s’ha vist obligat a aturar el cas per la demanda d’un dels exministres acusats per destituir-lo

  • Més de 15 mesos després de la tragèdia, no se n’han assenyalat culpables i es desconeixen les causes de la deflagració

La investigació de l’explosió del port de Beirut se suspèn per segona vegada

Nabil Mounzer / Efe

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La justícia tardarà a arribar per als familiars de les víctimes de l’explosió a Beirut. El jutge a càrrec de la investigació, Tarek Bitar, s’ha vist obligat a suspendre-la a causa de les demandes imposades en contra seu per dos exministres acusats. El país «no podria suportar la destitució d’aquest segon jutge», ha dit el primer ministre, Najib Mikati. Més d’un any després de la deflagració que va matar més de 200 persones a la capital libanesa, la classe política no deixa de posar traves a una investigació que al febrer ja va deixar l’acomiadament del jutge Fadi Sawan.

Bitar havia cridat a declarar les altes esferes de la cúpula militar libanesa i els exministres i ara diputats Ali Hassan Khalil de Finances i Ghazi Zeaiter de Foment. La petició presentada per Khalil i Zeaiter va provocar la destitució del seu predecessor Sawan al·legant que no podia ser imparcial ja que alguns vidres de casa seva es van trencar durant l’explosió. Ara el jutge ha aturat la investigació a l’espera d’una sentència del tribunal de cassació després que l’exministre de l’Interior, Nuhaq Mashnuq, presentés una sol·licitud per reemplaçar-lo.

Segons Mashnuq, Bitar s’havia extralimitat en la seva autoritat legal d’enjudiciar alts funcionaris. Dies abans, qui va ser ministre d’Obres Públiques, Youssef Fenianos, va sol·licitar que l’acomiadessin pels dubtes sobre la seva imparcialitat. Bitar havia emès una ordre d’arrest contra Fenianos després que no va comparèixer per ser interrogat i va citar l’ex primer ministre Hassan Diab, acusat de negligència criminal. Ara mateix, l’exmandatari es troba als Estats Units. 

Obstruccions a la justícia

«La classe política libanesa farà tot el que estigui en el seu poder per descarrilar, obstruir i soscavar la investigació i escapar-se de la justícia» i així ho demostren els últims esdeveniments ocorreguts, ha denunciat Aya Majzoub, de Human Rights Watch. Gairebé 14 mesos després de l’explosió que va arrasar amb gran part de la capital libanesa, els familiars de les més de 200 víctimes, els 6.000 ferits i les 300.000 persones que es van quedar sense llar se senten desemparades per un sistema corcat per la corrupció. 

Gairebé 3.000 tones de nitrat d’amoni mal emmagatzemades al port van provocar la letal deflagració que encara en el dia d’avui continua segant vides. Durant la matinada de dimarts, va morir un altre home que estava en coma des del 4 d’agost del 2020. El Ministeri de Sanitat afirma que són 191 les víctimes mortals –ara 192–, mentre que la xifra més acceptada per les organitzacions que des d’aleshores treballen sobre el terreny se situa entre les 215 i 220 persones mortes. 

Sense culpables

Notícies relacionades

Després d’un any d’investigació, no se n’ha assenyalat cap culpable i es desconeixen les causes que van provocar l’explosió del nitrat d’amoni. Les autoritats libaneses del Parlament, el Govern i les principals agències de seguretat eren coneixedores de la presència de la perillosa substància en una zona sensible. Però qualsevol intent d’assenyalar-les i fer-les declarar de la justícia ha sigut perseguit i qualificat de parcialitat política. 

Aquest últim gest dels diputats busca assegurar-se la immunitat de la qual ara mateix no gaudeixen. Tot i que després d’un any s’ha aconseguit formar Govern al Líban, el Gabinet ha rebut la confiança del Parlament, però encara no s’ha portat a terme la sessió inaugural de la cambra. Tindrà lloc el 19 d’octubre. Per això, analistes afirmen que es tracta d’una maniobra dels exministres acusats per guanyar temps, ja que els legisladors sospitosos en el cas actualment no estan protegits per la immunitat parlamentària. 

Temes:

Líban Beirut