L’Afganistan davant el món

Els talibans sol·liciten intervenir a l’Assemblea General de l’ONU

  • Un comitè haurà de decidir sobre la petició i sobre qui representa el país afganès en les trobades de l’ens

Els talibans sol·liciten intervenir a l’Assemblea General de l’ONU

EFE/Stringer

2
Es llegeix en minuts

El Govern talibà ha sol·licitat intervenir en les actuals reunions de l’Assemblea General de l’ONU, que es desenvolupen entre avui i dilluns vinent, segons va confirmar aquest dimarts un portaveu de l’organització. La petició està continguda en una carta remesa a la Secretaria General de l’organització pel ministre d’Exteriors talibà, Amir Khan Muttaqi, en què també es notifica el nomenament d’un nou representant davant les Nacions Unides, en reemplaçament de l’actual, triat per l’anterior Executiu deposat. La sol·licitud, no obstant, no garanteix que els talibans puguin dirigir-se als líders internacionals, ja que correspon a un comitè de l’Assemblea pronunciar-se sobre qui ha d’intervenir en nom de l’Afganistan, decisió que a priori no es produirà abans que acabi aquesta assemblea general, dilluns que ve.

Abans d’aquesta missiva, l’ONU n’havia rebut una altra de l’actual ambaixador afganès, Ghulam Isaczai, presentant-se com el líder de la delegació del país en les reunions d’alt nivell d’aquests dies. Segons el portaveu de les Nacions Unides Farhan Haq, les dues cartes han sigut remeses al comitè de credencials de l’Assemblea General, un òrgan format per nou països –entre els quals, Estats Units, Xina i Rússia– i que és l’encarregat de dirimir aquest tipus de conflictes, i habitualment ho fa buscant el consens. Tot i que res l’hi impedeix, no està previst que el comitè es reuneixi abans que acabin els actuals debats a l’Assemblea, segons diverses fonts diplomàtiques, cosa que jugaria en contra del pla dels talibans.

L’Afganistan és un dels assumptes que estan centrant els discursos dels caps d’Estat i de Govern de tot el món i una possible participació dels talibans suposaria un pas important per a la seva entrada en el concert internacional. Nombrosos països han entaulat ja contactes amb els talibans des que van prendre el poder, sobretot per organitzar evacuacions i facilitar ajuda humanitària als civils, però no hi ha hagut per ara un reconeixement formal de la seva autoritat.

Notícies relacionades

Entre els esculls que el grup insurgent té davant estan les sancions internacionals que pesen sobre molts dels seus caps, inclòs el mateix responsable d’Exteriors que avui ha escrit a la Secretaria General.

El Consell de Seguretat –on els EUA tenen poder de veto– és qui hauria de decidir sobre un eventual aixecament d’aquestes sancions, però per ara no ha entrat a discutir en profunditat la qüestió.