Eleccions al Canadà

Trudeau es juga el seu futur polític a les urnes

  • El país nord-americà celebra comicis legislatius avançats només dos anys després de l’última cita amb les urnes

  • Els sondejos vaticinen un empat tècnic entre l’actual primer ministre i el candidat conservador Erin O’Toole

Trudeau es juga el seu futur polític a les urnes

CARLOS OSORIO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Canadà elegeix aquest dilluns el seu futur polític després que el mes d’agost passat, el primer ministre, Justin Trudeau, decidís de manera inesperada dissoldre el Parlament i convocar eleccions anticipades només dos anys després dels últims comicis.

La intenció de Trudeau amb aquest avançament és aconseguir una majoria que no va poder revalidar el 2019, aprofitant l’aprovació general que ha aconseguit amb la seva bona gestió de la pandèmia. No obstant, aquest objectiu està lluny d’aconseguir-se, d’acord amb els sondejos, que pronostiquen un empat tècnic entre les principals formacions del país: el Partit Liberal de Trudeau i el Partit Conservador d’Erin O’Toole.

Segons la radiotelevisió pública canadenca, CBC, la mitjana de totes les enquestes assenyala que els liberals obtindrien un 31,4% dels vots (154 escons, tres menys que ara), mentre que els conservadors sumarien el 30,7% (118 diputats). Per darrere quedarien el socialdemòcrata Nou Partit Democràtic (NPD), amb 34 diputats; el sobiranista Bloc Quebequès (BQ), amb 31 diputats; i el Partit Verd, amb 1 escó.

Si les urnes confirmen el vaticini de les enquestes, el pròxim primer ministre haurà de formar un executiu en minoria i pactar amb els partits més petits per poder governar.

Referèndum o nova oportunitat

Per a molts, la clau d’aquests comicis rau en si són entesos com un referèndum sobre la gestió de Trudeau o una nova oportunitat per al Govern –tal com intenten vendre’l els liberals. Per a O’Toole, donar la victòria a Trudeau seria com «donar-li les gràcies per trencar la seva promesa i convocar unes eleccions innecessàries de 600 milions d’euros en plena pandèmia».

Una altra incògnita d’aquests comicis és la participació, ja que generen poc entusiasme i tenen lloc en plena quarta onada de la Covid-19.

Notícies relacionades

La pandèmia ha provocat un repunt del vot per correu: una xifra rècord d’1,2 milions de persones han sol·licitat aquest tipus de paperetes, per la qual cosa les autoritats pertinents descarten que els resultats dels comicis es coneguin dilluns a la nit. Es tracta d’una xifra excepcional a causa de la por de la població a contagiar-se en els centres de votació i s’afegeix als més de 54.000 canadencs que votaran des de l’exterior.

El Govern ha anunciat mesures sanitàries per reduir la possibilitat de contagi, com l’ús de gel hidroalcohòlic, restriccions d’aforament, mesures de distància, l’ús de mascaretes i llapis d’un sol ús, entre altres. Està previst, a més, que les diferents superfícies es netegin cada mitja hora i que es redueixi el nombre de treballadors durant la jornada, si bé no és obligatori que estiguin vacunats.

Temes:

Canadà