El socialdemòcrata Scholz es perfila com a guanyador del segon debat de la campanya alemanya

El socialdemòcrata Scholz es perfila com a guanyador del segon debat de la campanya alemanya

John Macdougall / AFP

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

En el segon i penúltim debat electoral a tres bandes de la campanya electoral alemanya, els tres candidats amb opcions d’arribar a la cancelleria federal han tornat a protagonitzar aquest diumenge un intercanvi de cops amb l’esperança d’influir en la intenció de vot dues setmanes abans de la cita amb les urnes.

Novament, igual com en el primer debat del 29 d’agost, el candidat conservador, el democristià Armin Laschet, i la candidata verda, Annalena Baerbock, han mostrat un perfil més agressiu davant l’estratègia defensiva del socialdemòcrata Olaf Scholz, que lidera sòlidament les enquestes des de fa setmanes i que els sondejos publicats per la televisió pública alemanya aquest diumenge presenten com el «candidat més convincent» del debat.

La discussió ha arrencat amb un tema que suposa la més gran amenaça per a la candidatura de Scholz i la campanya de l’SPD: els escàndols financers que sobrevolen el ministeri federal de Finances, en mans del vicecanceller Scholz durant els últims quatre anys. Dijous passat, la fiscalia alemanya va ordenar registres a les seus federals dels ministeris de Finances i de Justícia –aquest últim, també sota el control de l’SPD–; els registres responen a sospites sobre un possible cas d’encobriment a la Unitat d’Intel·ligència Financera, responsable, entre altres coses, de la lluita contra el blanqueig de diners.

Laschet ha acusat Scholz de ser el responsable polític de les possibles irregularitats comeses per treballadors de les autoritats de control financer i ha traçat paral·lelismes amb l’escàndol de Wirecard –una companyia alemanya de pagaments electrònics que va deixar un forat de 2.000 milions d’euros després de cometre, entre altres delictes, falsedat comptable–. «Que els controls hagin fracassat respon a la seva manera d’actuar», ha dit Laschet a Scholz, que ha respost al seu contrincant acusant-lo de deshonestedat i manipulació dels fets. Scholz ha sigut incapaç, no obstant, d’oferir una resposta convincent als dubtes que planen sobre el ministeri que dirigeix.

L’ecoliberal Baerbock, per la seva banda, ha aprofitat l’intercanvi de cops entre Laschet i Scholz per demanar la introducció d’un límit per a la compra d’immobles amb diners en efectiu. La candidata verda ha preguntat directament a Scholz si estaria disposat a plantejar aquesta mesura, però no va rebre cap resposta.

Pacte amb L’Esquerra

Sigui quin sigui el resultat final que surti de les urnes, una cosa és clara a hores d’ara: el pròxim govern federal serà un tripartit per primera vegada en la història. El joc de coalicions serà, per tant, endimoniat i marca la campanya electoral des de fa setmanes.

Els conservadors de la CDU-CSU intenten despertar la por entre una part de l’electorat davant un possible govern de l’SPD, Els Verds i L’Esquerra –coalició entre postcomunistes germanoorientals i exsocialdemòcrates germanooccidentals–. Laschet ha tornat a demanar aquest diumenge a Scholz que descarti públicament un pacte amb L’Esquerra. «Els demòcrates han de parlar els uns amb els altres després de l’elecció», ha respost Scholz, que es nega a tancar la porta a cap possible coalició liderada per ell. Baerbock, per la seva banda, ha acusat Laschet d’igualar L’Esquerra amb la ultradreta d’Alternativa per a Alemanya (AfD), una cosa que la líder ecologista creu «altament perillosa».

Notícies relacionades

Els analistes consideren improbable un tripartit de centreesquerra per a l’àmbit federal i creuen que Scholz utilitzarà la carta de L’Esquerra per forçar els liberals de l’FDP a negociar una «coalició semàfor», anomenada així pel color vermell de l’SPD, el verd dels ecologistes i el groc de l’FDP.