Acostament a l’Orient Mitjà

Primera visita d’un cap de Govern israelià a Egipte en una dècada

  • Els dos líders debatran sobre el procés de pau a Israel

Primera visita d’un cap de Govern israelià a Egipte en una dècada

AFP

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Aquest dilluns ha sigut la primera vegada en una dècada que els dirigents d’Israel i Egipte mantenen una reunió bilateral. El president egipci Abdel Fattah al-Sisi s’ha trobat aquest dilluns amb el primer ministre israelià, Naftali Bennett, a la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh, localitat costanera fronterera amb Israel ubicada a la península del Sinaí (est).

Egipte, el país àrab més poblat, va ser el primer a firmar un acord de pau amb Israel el 1979. A més, va exercir el paper de mediador al maig per obtenir el final de la guerra llampec entre Israel i el moviment islamista Hamàs, que controla la Franja de Gaza des del 2007. El Govern egipci manté relacions habituals amb Hamàs, així com el seu rival, l’Autoritat Palestina i el seu president, Mahmud Abbas, que va estar fa pocs dies al país. No obstant, això no ha impedit que mantingui relacions diplomàtiques, comercials i de seguretat amb Israel.

El breu comunicat emès per les autoritats egípcies, assenyala que Al-Sisi i Bennett van parlar sobre «assumptes bilaterals de diferents àmbits» i «els mitjans i esforços per revifar el procés de pau» entre israelians i palestins. Les autoritats egípcies també van anunciar que debatrien sobre «les novetats en la situació regional i internacional».

Visita secreta

Segons ha explicat Nael Shama, especialista en política exterior egípcia, a AFP, la visita de Bennett suposa un «pas important fet el desenvolupament de les relacions econòmiques i de seguretat» entre els dos països i la seva «preocupació comuna» respecte a Gaza, i també per al projecte egipci de «reactivar les converses polítiques entre Israel i l’Autoritat Palestina».

Notícies relacionades

Bennett va assumir el seu càrrec com a primer ministre israelià el mes de juny passat i va ser convidat a visitar el país àrab el mes d'agost passat. No obstant, la seva visita no tenia data i s’ha mantingut en secret fins aquest mateix dilluns.

L’última visita d’un governant jueu al país va ser el 6 de gener del 2011, quan Benjamin Netanyahu es va reunir amb el llavors president, Hosni Mubarak. Amb prou feines unes setmanes després, el líder egipci va ser enderrocat en la revolta popular.

Temes:

Egipte Israel