Després de 10 dies d’escalada

Israel i Hamàs acorden una treva «mútua i simultània»

  • El gabinet de seguretat ha aprovat una declaració unilateral a Gaza per posar fi a les hostilitats mentre Hamàs confirma una treva «mútua i simultània» que comença aquest divendres a les dues de la matinada

  • La Franja de Gaza celebra l’inici d’un altre principi per a la seva castigada societat: sense bombardejos, arriba l’hora de mirar de recompondre’s sense els 232 morts en deu dies d’ofensiva

Israel i Hamàs acorden una treva «mútua i simultània»
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Després de deu dies d’ofensiva sobre Gaza, Israel i Hamàs pacten un alto el foc. El gabinet d’emergència convocat pel primer ministre israelià Benjamin Netanyahu aquest dijous ha aprovat una declaració unilateral a Gaza que posa fi a les hostilitats. Poc després, Hamàs ha confirmat una treva «mútua i simultània» que comença aquest divendres a les dues de la matinada. Aquest 21 de maig es converteix en l’inici d’un altre principi per a la franja: sense bombes caient del cel, arriba l’hora de mirar de recompondre’s entre tanta mort i destrucció.

Després d’unes quantes jornades de negociacions, les converses negociades per terceres parts donen el fruit exigit per multitud d’actors. Aquest matí, un portaveu del moviment islamista Hamàs ha assegurat a Efe que la treva «probablement tingui lloc aviat», quan des de fa dies els mediadors internacionals, especialment Egipte i l’ONU, han intensificat els seus esforços per restablir la calma després d’onze dies de violència. «El dit de la resistència es mantindrà en el gallet; l’alto el foc significa una victòria per a la resistència»; va afirmar el líder de Hamàs, Mosheer al-Masri, sobre la possibilitat d’aquesta treva.

Des de Washington, la secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha declarat que les informacions sobre un moviment cap a l’alto el foc entre Israel i Hamàs són «clarament encoratjadores». Unes hores abans, el secretari general de l’ONU, António Guterres, ha reiterat la seva crida a l’alto el foc immediat. «Crido totes les parts a posar fi a les hostilitats ara», ha dit el portuguès. «Els atacs indiscriminats i els atacs contra civils i contra la propietat civil són violacions de les regles de la guerra», va recordar. 

Tensió a l’ONU

Precisament ha sigut a l’Assemblea General de l’ONU on s’ha viscut un moment d’especial tensió. L’ambaixador israelià davant l’organització, Gilad Erdan, ha decidit abandonar la sala quan ha intervingut el seu homòleg palestí. També a Nova York, els Estats Units han defensat el seu rol en les negociacions. «No crec que hi hagi cap país treballant amb més urgència o fervor per la pau», ha defensat la seva ambaixadora Linda Thomas-Greenfield. Durant les últimes dues setmanes, els EUA han fet més de 60 reunions diplomàtiques al més alt nivell, segons Thomas-Greenfield. 

Tot i que a la Franja de Gaza encara seguiran caient les bombes un parell d’hores més. Després de deu dies d’ofensiva israeliana a l’enclavament, els palestins ploren les 232 persones que han mort pels bombardejos, entre les quals s’inclouen 65 nens. Més de 1.900 persones han resultat ferides i han portat els hospitals al límit desbordant les unitats de cures intensives. També a Israel, 13 persones –inclosos dos menors– han mort durant l’escalada bèl·lica.

Gaza en ruïnes

Notícies relacionades

Aquest alto el foc suposa el principi d’una altra Gaza. Almenys 184 edificis residencials, cases i 33 centres de mitjans de comunicació han sigut completament destruïts. L’Oficina de Mitjans del Govern a Gaza ha dit que les pèrdues materials pugen a més de 322 milions de dòlars. Tota mena de serveis bàsics com escoles, hospitals o centres juvenils també han resultat afectats. Hi ha més de 72.000 desplaçats interns. El procés per tornar a ser l’empobrida franja que era fa deu dies serà llarg. 

Mentrestant, l’Exèrcit israelià presumeix d’haver acabat amb desenes d’infraestructures de Hamàs i amb comandants clau de la milícia palestina. Aquesta ofensiva ha enfortit un Netanyahu que es veia ben a prop de liderar l’oposició. Al seu torn, Hamàs ha demostrat ser un rival digne de l’Estat hebreu, amb uns ciutadans que, des del sud fins al nord, passant per Tel Aviv, s’han vist forçats a protegir-se durant hores als refugis antimíssils. Així s’esfuma l’escalada bèl·lica més intensa des del 2014. Sense pau per a una franja en ruïnes i de dol.