Després de 13 mesos

El Líban forma un Govern en plena debacle econòmica

  • Najib Mikati presenta un Executiu amb 24 membres, entre els quals només hi ha una dona i es troben membres de la corrupta classe política que ha provocat la crisi

  • L’escassetat de combustible ha empitjorat encara més les condicions de vida al país, on els libanesos compten amb dues hores d’electricitat diàries

El Líban forma un Govern en plena debacle econòmica

Reuters

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El Líban ja té Govern. Finalment, després de 13 mesos de negociacions i tres candidats a primer ministre, l’últim d’ells el multimilionari Najib Mikati, ha aconseguit presentar un Executiu aquest divendres. Amb tan sols una dona entre els seus 24 membres, està integrat per algunes cares noves tot i que la majoria dels seus components formen part de la corrupta classe política que ha portat el Líban a la debacle econòmica. Mentre el 73% de la població libanesa es troba sota el llindar de la pobresa, hi ha poques expectatives posades en aquest nou Govern. 

Sis setmanes i més d’una dotzena de reunions entre Aoun i Mikati acaben amb el període més llarg del Líban independent sense una autoritat executiva. La lliura libanesa, devaluada en un 90% en tot just dos anys, no ha tardat a reaccionar a l’anunci. Al matí, el valor del dòlar rondava les 18.000 lliures libaneses. Després de la notícia, baixava fins a les 15.000. «Espero que puguem complir les aspiracions de la gent i almenys aturar el col·lapse», ha dit Mikati, de 65 anys, i que ja va ser primer ministre el 2005 i entre el 2011 i el 2013.

Youssef Khalil, considerat l’arquitecte del sistema financer que ha portat el Líban a la seva pitjor crisi econòmica des de la Guerra Civil (1975-1990), ha sigut nomenat ministre de Finances. El nou Govern, per tant, no està format per un gabinet d’especialistes no partidistes, tal com va exigir la comunitat internacional per desbloquejar les ajudes acordades. Mikati ha insistit que compta amb suport internacional, tot i que la població posa en dubte que un Executiu format pels mateixos de sempre sigui capaç de canviar la situació.

Sense combustible

La crisi del combustible, agreujada en les últimes setmanes per l’imminent aixecament dels subsidis, ha augmentat la urgència de diplomàtics nord-americans i francesos perquè es formi un Govern. Des de la tardor del 2019, la crisi econòmica ha arrasat amb tot: augmenta l’atur, tanquen empreses, es disparen els preus i molts libanesos es veuen forçats a abandonar el país a la recerca d’una vida digna. Segons el Banc Mundial, el Líban pateix una de les pitjors crisis de la història des de mitjans del segle XIX. El nou Executiu obre camí a una possible represa de les converses amb el Fons Monetari Internacional (FMI). 

Notícies relacionades

Paralitzats per l’absència de combustible, la societat libanesa passa els dies fent cua a les gasolineres que en disposen o a les fosques en algunes llars que compten amb tot just dues hores d’electricitat diàries. Dècades de corrupció i de finançament insostenible han destrossat els sectors bancari, mèdic i educatiu del país, que en el passat van ser referents. Mikati ha demanat al poble libanès «cordar-se els cinturons de seguretat» ja que la nació es troba «en un estat d’aterratge d’emergència». 

Qui és considerada la persona més rica del país compta amb un patrimoni net de 2.800 milions de dòlars, segons Forbes, gràcies a les seves empreses de telecomunicacions. Situat en alguna de les seves mansions al seu nord natal, els libanesos el veuen com un engranatge més del clientelisme del sistema polític. Amb el seu nou Govern, el Líban és més a prop de les ajudes que va demanar a l’FMI, els EUA, França i altres països, però abans que hi arribi l’assistència, és necessari l’aplicació de reformes destinades a augmentar la transparència. En un país on la corrupció ja s’ha menjat l’Estat, l’esperança és un bé molt escàs.