Bloqueig polític

El multimilionari Najib Mikati és nomenat primer ministre del Líban

  • Onze dies després de la dimissió de Saad Hariri, l’ex primer ministre és l’encarregat de formar govern

  • Després d’un any sense executiu, la població libanesa agonitza davant l’escassetat de medicaments, combustible i electricitat

El primer ministre del Líban, Najib Mikati, a Beirut.

El primer ministre del Líban, Najib Mikati, a Beirut. / MOHAMED AZAKIR (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Nou encarregat de treure el Líban del fang. El multimilionari Najib Mikati ha sigut designat primer ministre del país mediterrani i ara compta amb l’àrdua missió de formar govern. «No tinc una vareta màgica i no puc fer miracles», ha remarcat al conèixer-se la notícia. Mikati es converteix en el tercer primer ministre designat amb la tasca de crear un Executiu l’últim any després de la dimissió de Hassan Diab després de l’explosió al port de Beirut del passat 4 d’agost

«Estàvem a punt del col·lapse, però quan veus que hi ha un foc davant teu i veus que es propaga tots els dies, vaig decidir, després de confiar en Déu, fer aquest pas i mirar de limitar la propagació del foc», ha dit Mikati davant els periodistes amb veu serena. El multimilionari originari de Trípoli, la ciutat més pobra del Líban, ja ha sigut primer ministre en dues ocasions: durant uns mesos del 2005 en un govern de transició i del 2011 al 2013 en ple apogeu de la guerra civil a Síria. El 2019, va ser acusat de corrupció

Iniciativa francesa

Després de la seva designació, Mikati ha anunciat que el seu objectiu és formar un govern d’acord amb l’anomenada iniciativa francesa, el full de ruta del president Emmanuel Macron per entregar les ajudes internacionals recaptades després de l’explosió. El país havia de formar un govern abans del 15 de setembre del 2020 que portés a terme reformes polítiques. «Si no tingués garanties externes i si no sabés que algú volia apagar el foc, no hauria fet aquest pas», ha afirmat vagament amb referència al suport estranger que ha rebut. 

Mikati compta amb el recolzament de França, l’antiga potència colonial del Líban, i també dels Estats Units. El seu nomenament no garanteix que sigui capaç de formar govern aviat. Fa 11 dies, el candidat Saad Hariri va dimitir com a primer ministre designat després de nou mesos intentant crear un Executiu. Les seves disputes amb el president Michel Aoun van enfonsar el Líban encara més en l’estancament polític. Al dimitir, Hariri va acusar Aoun d’haver rebutjat la seva proposta de formar un gabinet que nega el veto a qualsevol grup en el govern. 

Un any en funcions

Des del passat 10 d’agost, l’Executiu de Hassan Diab actua en funcions mentre el país cau en la pitjor debacle econòmica des de la guerra civil (1975-1990). Si no es forma un govern abans de 17 dies, l’actual interregne es convertirà en el més llarg en la història del Líban com a país independent. El nomenament de Mikati arriba amb una bona notícia: la lliura libanesa s’ha enfortit i oscil·la entre els 16.000 i els 18.000 al canvi del dòlar. Després de la renúncia de Hariri, la moneda local va caure fins a 24.000 cada dòlar. 

Notícies relacionades

Un nou govern s’enfronta a la tasca de portar a terme les reformes polítiques necessàries per acabar amb la corrupció i que permetin l’arribada de l’ajuda estrangera. Al seu torn, haurà de reprendre les converses amb el Fons Monetari Internacional per a un paquet de rescat. La pressió de la comunitat internacional perquè arribin els fons ha arribat fins a les amenaces d’imposar sancions davant la inactivitat de la classe política libanesa. A més, el país té previst portar a terme eleccions generals el pròxim mes de maig. 

Mentre als despatxos del Grand Serail juguen a repartir-se càrrecs, als carrers la societat libanesa agonitza. La moneda ha perdut al voltant del 90% del seu valor davant el dòlar i la pobresa s’ha estès a tots els nivells de la població. L’escassetat de medicaments, combustible i electricitat porta una exhausta població al límit. Molts libanesos amb prou feines poden veure per televisió quin és el nou rostre de qui els governarà. El seu discurs va ser durant una de les 22 hores del dia en què no hi ha electricitat.