Factura de la Covid

El Regne Unit apujarà impostos per finançar la sanitat pública

El Govern de Boris Johnson

El Regne Unit apujarà impostos per finançar la sanitat pública
2
Es llegeix en minuts

El Govern del Regne Unit ha publicat un pla de pujades d’impostos que té per objectiu recaptar 12.000 milions de lliures (14.000 milions d’euros) més a l’any amb l’objectiu d’incrementar la despesa en el sistema públic de salut del país i les polítiques de dependència, segons ha informat l’Executiu britànic aquest dimarts.

El primer ministre, Boris Johnson, ha remarcat que no es poden aturar els problemes derivats de la Covid «sense donar al sistema públic de salut els diners que necessita». Per la seva part, el ministre de Finances, Rishi Sunak, ha explicat que «cap govern vol apujar impostos» però que no obstant «són temps extraordinaris» i el país afronta «circumstàncies extraordinàries».

El Govern conservador elevarà en 1,25 punts percentuals les contribucions que realitzen les empreses i els treballadors a la Seguretat Social del país. També s’elevarà en 1,25 punts l’impost sobre dividends.

El Govern de Johnson espera acabar així amb els retards que ha provocat la pandèmia en el sistema de salut britànic. Només a Anglaterra, el nombre de pacients en llistes d’espera per operar-se o rebre un tractament ha arribat ja a un rècord de 5,5 milions. En cas de no augmentar la despesa sanitària, aquesta xifra podria escalar fins als 13 milions. El temps mitjà d’espera en comparació amb abans de la pandèmia ha passat de 25 setmanes a 44 setmanes.

Destinar més recursos a la sanitat va ser un dels principals arguments de la dreta britànica per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea en el referèndum que van propiciar els conservadors per consumar el Brexit.

Promesa electoral

Johnson ha reconegut que amb això trenca el promès abans de les legislatives del desembre del 2019. El líder conservador va aconseguir llavors una aclaparadora majoria absoluta arrabassant als laboristes bona part dels seus històrics bastions al desindustrialitzat nord d’Anglaterra, tradicionalment conegut com el «mur vermell».

Prometent reduir disparitats entre el riquíssim Londres i la resta del país, el Partit Conservador es va comprometre a no apujar impostos. Una cosa que ara afirma haver d’incomplir a causa de l’impacte del coronavirus a les exigües arques públiques.

Notícies relacionades

«No és una cosa que faci a la lleugera», va assegurar Johnson, presentant una mesura que va disgustar els diputats conservadors elegits en circumscripcions del «mur vermell».

«Però una pandèmia global no estava en cap programa electoral», es va defensar, assegurant que aquesta pujada posa el Regne Unit en línia amb països com França, Alemanya i el Japó, que van augmentar les seves cotitzacions per ajudar a atendre unes poblacions que envelleixen ràpidament.