conseqüència de la sortida de la UE
Els britànics ja paguen el 'brexit'
La caiguda del PIB britànic en els últims tres anys ha sigut d'entre el 2,5% i el 3%, amb una pèrdua d'entre 65.000 i 78.000 milions d'euros
zentauroepp37848700 hm03 londres reino unido 28 03 2017 vista del big ben e170328174511 /
El ‘brexit’ encara no s’ha consumat però la societat britànicaja en paga el cost. Elcreixement econòmicdel Regne Unit s’haestancat des del referèndum, el juny del 2016. La incertesa i la preocupació per l’ocupació ha portat a un declivi en el consum. Alguns serveis, com lasanitat pública (NHS), s’estan veient seriosament afectats per lamarxa del personal de la Unió Europea. La fuga de cervells també afecta les universitats. La crisi ha colpejat de ple el sector de l’automòbil i el ‘brexit’ amenaça els vincles de la City i el fins ara poderós sector financer britànic amb la Unió Europea.
Creixement i inversions alentides
D’acord amb l’Institut d’Estudis Fiscals (IFS), en els últims tres anys lacaiguda del producte interior brut britànic (PIB)ha sigut d’entre el 2,5% i el 3%, amb una pèrdua d’entre 55.000 i 66.000 milions de lliures (entre 65.000 i 78.000 milions d’euros). «Sospitem que el Regne Unit ha perdut gairebé completament el combat del creixement global, que normalment hagués incentivat les exportacions i les inversions»,assenyala el document. El ‘brexit’ ha suposat «un enorme perjudici» per al sector privat d’inversió amb una caiguda del 20%. Tot i que l’economia no ha entrat tècnicament en recessió, el creixement de l’últim any és el més feble en gairebé una dècada i el de les inversions, el més baix d’entre tots els països del grup del G-7. «Continuar a la UE hauria sigut el millor per al creixement», conclou l’IFS. Quant al consum,«s’ha vist un alentiment a tot arreu, en el mercat laboral i en l’economia de consum»,afirma Ian Stewart, de l’auditora Deloitte.
L’NHS, que tant preocupa els ciutadans, ha perdut des del referèndum més de10.000 empleats comunitaris, incloses 5.000infermeres. Algunes zones de Londres, Oxford i Bristol són les més afectades. Durant aquell període, el nombre d’infermeres procedents de la UE que han sol·licitat feina hacaigut en un 87%,segons el Consell d’Infermeria i Obstetrícia.
Johnson, pitjor que May
El futur és preocupant. Diverses anàlisis conclouen que qualsevol opció per al ‘brexit’ serà pitjor que continuar a la UE. I l’acord de Boris Johnson ni tan sols és el millor. El seu pacte costarà més als britànics que el de Theresa May. Chris Giles, del ‘Financial Times’, estima que l’acord de Johnson suposarà per a cada persona al Regne Unit una pèrdua mitjana de 2.000 lliures anuals. L’Institut Nacional de Recerca Econòmica i Social considera que amb el pla deMayel PIB hagués sigut un3% més baix, que si el Regne Unit continués a la UE. Amb el deJohnsonaquesta caiguda seria del3,5%i del5,6%si no hi hagués acord, la pitjor opció. «¿Estem oblidant completament el que una mala elecció del ‘brexit’ significa a llarg termini per al nostre país?, es preguntava l’antic cap del Foreing Office, Simon Fraser.
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- 400 blocs Polvorí per la suposada estafa d’un administrador de finques
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"
- L’ÚLTIMA GRAN CARRERA DE LA TEMPORADA Pogacar culmina a la Llombardia un any històric en el ciclisme
- Lliga F Regnar i renéixer: torna un derbi "descompensat"