Crisi al país centreasiàtic
La UE s’obre a contactes «operatius» amb els talibans a l’Afganistan
El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, diu que no significa cap «reconeixement» i condiciona el diàleg al fet que el país no es converteixi en refugi de terroristes i respecti els drets humans
Si es compleixen les condicions de seguretat, la Unió Europea vol obrir una ambaixada conjunta per coordinar l’evacuació de les persones en risc que encara no han pogut sortir del país
L’Afganistan és el principal focus de preocupació i tensió en aquests moments per als caps de la diplomàcia europeus que aquest divendres han obert la porta a «compromisos operatius» amb el nou Govern talibà, tot i que aquest diàleg no suposarà cap «reconeixement» i estarà condicionat al fet que els talibans no es converteixin en refugi de terroristes, respectin els drets humans i permetin l’accés d’ajuda humanitària. «Per recolzar la població afganesa ens haurem d’involucrar amb el nou Govern, cosa que no significa reconeixement. És un compromís i aquest compromís operatiu augmentarà depenent del comportament d’aquest Govern», ha afirmat l’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, durant la reunió de ministres d’exteriors de la UE a Kranj (Eslovènia).
Tot i que de la reunió informal dels Vint-i-set no sortiran ni acords ni conclusions, el cap de la diplomàcia europea ha sortit del debat amb la sensació que tots comparteixen que «el futur de l’Afganistan continua sent una qüestió clau» perquè afecta la Unió Europea, la regió, l’estabilitat internacional, té un impacte directe en la seguretat europea i és necessari continuar recolzant la població afganesa. I per a això és necessari obrir un diàleg amb els talibans que estarà subjecte, segons ha precisat, a cinc condicions.
En primer lloc, el nou Govern ha d’impedir que l’Afganistan es converteixi en un centre d’exportació de terrorisme. La segona condició és el respecte dels drets humans, en particular de les dones, l’Estat de dret i la llibertat de premsa. La tercera l’establiment d’un Govern de transició inclusiu i representatiu mitjançant negociacions amb les forces polítiques afganeses.
En quart lloc, el nou règim afganès haurà de garantir «lliure accés a l’ajuda humanitària», respectant els procediments i condicions d’entrega establertes per la UE. Finalment, els talibans hauran de permetre la sortida d’estrangers i de tots aquells afganesos en risc que vulguin abandonar el país. «Alguns diran que els talibans no compliran. Ja ho veurem. El nostre diàleg dependrà del compliment d’aquestes condicions» i el nostre «compromís augmentarà depenent del comportament del Govern», ha explicat Borrell.
Presencia europea a Kabul
Notícies relacionadesEl segon gran tema de discussió entre els Vint-i-set s’ha centrat en l’evacuació de les persones en risc, de persones que han treballat per a les forces occidentals, que han recolzat el procés de democratització de l’Afganistan i que encara segueixen al país. «Aquestes persones han de ser evacuades», ha dit. Tot i que seran els Estats membres de forma individual i voluntària els qui definiran si acullen persones i les que estan disposades a rebre, la UE s’ha compromès a treballar de forma coordinada. Per això, segons Borrell, serà necessari establir «una presència europea conjunta de la UE a Kabul, coordinada pel Servei d’Acció Exterior, si es compleixen les condicions de seguretat».
A més, els ministres d’Exteriors també han acordat establir una plataforma política regional de cooperació amb els països veïns de l’Afganistan i altres socis internacionals. La tasca d’aquesta plataforma, també coordinada pel Servei d’Acció Exterior europeu, serà gestionar els fluxos migratoris, de manera que no es repeteixin els esdeveniments del 2015, quan van arribar a Europa més d’un milió de persones, i treballar en la prevenció del terrorisme i la lluita contra el tràfic de persones i drogues. «Serà un esforç diplomàtic fort coordinat pel Servei d’Acció Exterior Europeu», ha dit.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- EFEMÈRIDE El metro celebra 100 anys amb visites a estacions fantasma
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Ocupació La Generalitat es reforça amb 225 orientadors laborals per reduir l’atur
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Conde del asalto Els ‘torreznos’ dels Ramones
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estrena aquest diumenge ‘Señor, dame paciencia’: Jordi Sánchez torna a treure suc d’un personatge carregat de prejudicis
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."