Eleccions a Alemanya

Rezo, el youtuber que fa tremolar la CDU

  • L’‘influencer’, amb milions de seguidors a les xarxes socials, carrega contra el conservadorisme alemany en la recta final de la campanya electoral

  • L’atac arriba en un mal moment per a la CDU, a menys d’un mes dels comicis federals i havent tocat fons històric en les enquestes

Rezo, youtuber alemán.

Rezo, youtuber alemán.

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

«Aquest vídeo tracta de polítics que s’han comportat malament... de fracassar i cagar-la en assumptes essencials que qualsevol alt càrrec polític hauria de controlar, de falta de respecte i mentides davant la població, d’activitats il·legals que no són combatudes sinó protegides per la política, del malbaratament evident de milions d’euros de diners públics».

L’últim vídeo de contingut polític del youtuber alemany Rezo difícilment podria començar de manera més contundent. El popular ‘influencer’, amb més de dos milions de seguidors als seus diferents canals de Youtube, un milió a Instagram i prop de mig milió a Twitter, el va pujar el 21 d’agost a la xarxa. Les reproduccions van superar en pocs dies els tres milions només a Youtube.

«Rezo colpeja de nou», van reaccionar diversos mitjans al vídeo, que repassa en gairebé mitja hora –i amb el típic ritme desenfadat, trepidant i ple d’anglicismes del contingut ‘youtuber’– incompetències, mentides, corrupció i col·lusió entre poder polític i econòmic protagonitzades els últims dos anys per diferents figures polítiques alemanyes.

No és la primera vegada que aquest noi en la vintena de cresta blava –habitualment creador de continguts d’entreteniment per a gent jove– llança un vídeo de crítica política. Ja el maig del 2019, poc abans de les últimes eleccions europees, va publicar «La destrucció de la CDU», on carregava amb duresa contra el conservadorisme alemany. Gairebé 20 milions de reproduccions té acumulades aquest vídeo. En l’actual, titulat «Destrucció Part 1: incompetència», la víctima principal torna a ser la CDU-CSU.

Minuciosa documentació

A primera vista es podria pensar que els vídeos de crítica política de Rezo són un intent oportunista i demagògic a poques setmanes de les pròximes eleccions federals. No obstant, es tracta d’una crítica fundada i minuciosament documentada –recolzada en una llista de més 100 fonts–. Crida, no obstant, l’atenció que el centre de les crítiques de Rezo gairebé sempre siguin les files democristianes. Les crítiques a la resta de partits són més superficials.

El president de la CDU i candidat democristià a la cancelleria, Armin Laschet, és el que pitjor parat en surt. El youtuber el mostra en el probablement episodi més vergonyós de Laschet des que llancés la seva candidatura: l’encara president de l’estat federat de Renània de Nord-Westfàlia va aparèixer rient i relacionant-se amb altres persones a l’esquena del president federal d’Alemanya mentre aquest atenia els mitjans en una de les localitats colpejades pel temporal de pluges que va deixar desenes de morts el juliol passat a l’oest d’Alemanya.

Entre altres incompetències, Rezo també acusa Laschet de mentir respecte a les seves propostes de lluita contra el canvi climàtic i política fiscal. La ministra d’Agricultura, la també democristiana Jukia Klöckner, no en surt més ben parada: el youtuber la mostra compareixent amb responsables de Nestlé i d’una marca alcohòlica alemanya en vídeos i fotos que s’assemblen més al product placement que a la comunicació institucional d’un ministeri. Rezo no dubta a qualificar Klöckner d’«amateur». La seva conclusió final és que la CDU actua de manera «incompetent» o «deshonesta».

Gir a les enquestes

El vídeo «Destrucció Part 1» de Rezo arriba en un pèssim moment per a la CDU: el partit conservador no deixa de perdre punts a les enquestes, en què amb prou feines supera el 20% d’intenció de vot. En l’última projecció, publicada fa una setmana –realitzada per l’institut INSA a petició del tabloide ‘Bild’–, els socialdemòcrates ja es col·loquen amb el 24% a tres punts de distància de la CDU, que toca fons històric en intenció de vot. L’SPD s’ha posat per davant a les enquestes per primera vegada en més d’una dècada.

Notícies relacionades

Si després de la publicació del vídeo «La destrucció de la CDU» el 2019, la direcció democristiana va buscar públicament el diàleg amb Rezo –que aquest va rebutjar–, ara el conservadorisme alemany simplement obvia els atacs del youtuber. La CDU no ja només tremola per les milions de reproduccions del vídeo de Rezo, sinó davant unes eleccions federals que fa poques setmanes semblaven guanyades pel partit de Laschet.

«L’SPD i el seu candidat, Olaf Scholz, estan traient profit de les debilitats de la resta de partits», assegura el professor Manfred Güllner, director de l’institut demoscòpic Forsa. «L’únic que podria ajudar la CDU seria canviar al seu candidat a canceller», assegura. I les coses poden empitjorar per a Laschet quan Rezo compleixi els pròxims dies la seva promesa de publicar un segon vídeo sobre la «destrucció» de la CDU.