Amb l’aval de Biden

Primera reunió d’alt nivell entre líders israelians i palestins des del 2010

  • Israel ha explicat que la trobada ha sigut per abordar temes de seguretat, assumptes civils i econòmics

  • El primer ministre israelià va conversar prèviament amb Joe Biden per progressar en la pau i la seguretat d’israelians i palestins

Primera reunió d’alt nivell entre líders israelians i palestins des del 2010

Will Oliver /EPC

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El ministre de Defensa israeliana, Beny Gantz, s’ha reunit aquest diumenge a Ramal·lah amb el president palestí, Mahmud Abbas, en el que ha sigut la primera trobada cara a cara d’alt nivell entre oficials israelians i palestins des del 2010.

«Gantz va transmetre al president Abbas que Israel busca prendre mesures per enfortir l’economia palestina», ha afirmat un comunicat de Defensa, que ha afegit que tots dos van abordar temes relacionats amb la seguretat, assumptes civils i econòmics, enfocats tant a Cisjordània ocupada com a Gaza.

Assumptes palestino-israelians

Del costat palestí, ha sigut el ministre d’Assumptes Civils de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Hussein al-Sheikh, que ha informat públicament de la trobada, mitjançant un missatge a la xarxa social Twitter en què ha emfatitzat que tots dos «van discutir tots els aspectes de les relacions palestino-israelianes».

Així, aquesta reunió representa la primera oficial entre líders israelians i palestins des d’una trobada el 2010 entre el mateix Abbas i el llavors primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en un dels múltiples intents nord-americans de reimpulsar el diàleg de pau.

Però Gantz i Abbas ja van tenir una conversa telefònica a mitjans de juliol, la primera comunicació entre les dues parts per aquesta via des del 2017, quan van parlar Netanyahu i el president palestí, que ara passa una profunda crisi de legitimitat i han crescut les protestes a Cisjordània demanant-ne la dimissió.

Avançar cap a la pau

Notícies relacionades

La trobada s’ha produït pocs dies després que el primer ministre israelià, Naftali Benet, es reunís a Washington amb el president nord-americà, Joe Biden, que ha insistit en la necessitat d’avançar en el procés de pau. Si bé durant la seva declaració pública prèvia a la reunió Biden pràcticament no va abordar el conflicte palestino-israelià, sí que va dir que buscarien formes de progressar en «la pau i la seguretat d’israelians i palestins».

Si bé Benet és un fervent opositor de la solució de dos Estats i no ha demostrat interès a reprendre les negociacions de pau amb els palestins, des de la seva assumpció com a primer ministre el juny d’aquest any ha insistit en la necessitat d’enfortir l’economia palestina, que es troba en un estat de profunda crisi.