Pròxim Orient

Biden assegura que els EUA tenen «altres opcions» si la diplomàcia falla amb l’Iran

  • El president dels EUA es reuneix amb el primer ministre israelià a la Casa Blanca

Biden assegura que els EUA tenen «altres opcions» si la diplomàcia falla amb l’Iran

SARAHBETH MANEY / POOL

2
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Joe Biden, ha transmès aquest divendres al primer ministre israelià, Naftali Bennett, que el seu país està preparat per adoptar «altres opcions» si la diplomàcia fracassa amb l’Iran. Les declaracions de Biden han tingut lloc durant la reunió que ha mantingut a la Casa Blanca amb el nou líder israelià, en la qual també han abordat la crisi de l’Afganistan i l’atemptat de dijous a Kabul, o el conflicte palestino-israelià.

«Vam discutir el compromís que tenim per a la seguretat d’Israel, l’amenaça iraniana i el nostre compromís de garantir que l’Iran mai desenvolupi una arma nuclear. Estem posant la diplomàcia primer, però si la diplomàcia falla, considerarem altres opcions», va dir Biden a la premsa a l’inici de la trobada, sense oferir-ne detalls més específics.

Bennett va aplaudir el reconeixement de Washington en el contenciós que manté amb Teheran per evitar que el règim iranià es pugui fer amb l’arma nuclear. L’actual coalició de govern que lidera el primer ministre israelià, igual que l’anterior Executiu de Benjamin Netanyahu, s’oposa fermament a l’acord firmat el 2015 pel demòcrata Barack Obama, quan Biden era vicepresident, i que Donald Trump va abandonar el 2018. Amb el canvi a la Casa Blanca després dels comicis del mes de novembre, Washington va reprendre els contactes amb Teheran per activar-lo, tot i que les converses es van parar després que l’ultraconservador Ebrahim Raisi es convertís en el president iranià.

«L’Iran és el primer exportador del món de terror, inestabilitat i violacions de drets humans, i mentre som aquí asseguts ara, els iranians estan utilitzant les centrifugadores a [les centrals nuclears de] Natanz i Fordow. Hem de parar-ho», va clamar Bennett, mentre va al·ludir als recents esdeveniments a l’Afganistan com a exemple de «a què podria assemblar-se el món si un règim islàmic radical adquirís l’arma nuclear».

Llaços amb veïns àrabs

Bennett va traslladar les condolences a Biden pels 13 militars morts en l’atemptat de Kabul. «Aquests nord-americans van perdre la vida mentre estaven en una missió per salvar la vida d’altres persones. I aquesta és la definició de coratge i sacrifici, que descansin en pau», va recalcar el primer ministre.

Notícies relacionades

Un altre dels temes que van tractar els dos mandataris durant la seva trobada va ser el «compromís infrangible» dels EUA amb la seguretat d’Israel, en paraules de Biden, que va expressar el seu recolzament total a la restauració del sistema de defensa antiaèria israeliana Cúpula de Ferro, després de l’escalada bèl·lica amb Gaza del mes de maig. Així mateix, també van abordar formes de progressar en «la pau i la seguretat d’israelians i palestins». I el nord-americà va instar Israel a desenvolupar llaços «més profunds» amb els seus veïns àrabs i musulmans.

Els dos líders han accedit al càrrec aquest any i la d’aquest divendres ha sigut la seva primera trobada. Malgrat les diferències polítiques, Bennett va augurar una pròspera relació entre els dos països. «Tu i jo [...] escriurem un altre capítol en la bonica història d’amistat entre les nostres dues nacions, els Estats Units d’Amèrica i l’Estat jueu i democràtic d’Israel. Tots dos volem fer el bé».