Repressió policial

La mort d’un crític palestí aviva el descontentament popular contra Abbàs

  • Nizar Banat, activista crític amb l’Autoritat Nacional Palestina, ha mort mentre es trobava sota custòdia policial

  • Sense recolzament popular, el president Mahmud Abbàs és assenyalat per la deriva autocràtica i la corrupció del seu Govern

La mort d’un crític palestí aviva el descontentament popular contra Abbàs

ABED AL HASHLAMOUN / EFE

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El ressó de centenars de veus omple cada racó de l’ocupada Hebron. «La teva sang no serà en va», canten mentre alguns homes carreguen amb un cos embolicat en una bandera palestina. La mort sota custòdia policial de Nizar Banat, un activista crític amb l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), ha encès la metxa de la ràbia a Cisjordània. Sense recolzament popular, el president palestí, Mahmud Abbàs, és assenyalat per la deriva autocràtica del seu Govern, com també ho va fer Banat, la veu del qual ja no se sent. 

Durant dijous a la matinada, una vintena d’agents de la mujabarat o la intel·ligència palestina van irrompre al seu domicili d’Hebron. Després d’entrar per la força fent ús de barres de ferro, van utilitzar les mateixes per colpejar Banat i trencar portes i finestres, segons van confirmar els seus familiars a Reuters. Quan se’l traslladava a un centre de detenció, «el seu estat de salut es va deteriorar», va afirmar el governador de la ciutat, Yibrin al-Bakri. Hores després, el seu cadàver jeia a l’hospital. 

Segons la Comissió Independent de Drets Humans de l’ANP, les seves ferides indiquen «una situació de mort no natural». Des de Ramal·lah, el primer ministre, Mohammad Shtayyeh, ha anunciat la constitució d’una comissió d’investigació per aclarir la seva mort. Però als carrers ja han tret les seves pròpies conclusions. «Abbàs, no ets un de nosaltres, agafa els teus gossos i ves-te’n», van cridar aquest dijous centenars de manifestants davant la Muqata, el complex d’edificis governamentals. 

Col·laboració amb Israel

«¡El poble no té por!», van corejar joves i més grans amb imatges del crític mort. Les forces de seguretat palestines van respondre amb el llançament de gasos lacrimògens i cops de porres de fusta. Alguns manifestants desarmats van demanar als policies que abandonessin la seva aliança amb Israel assegurant-los la seva protecció si ho feien. Precisament, la vivenda de Banat es troba en una part de l’ocupada Hebron controlada per l’exèrcit israelià, fet significatiu de l’estreta col·laboració entre l’ANP i Israel. 

Com a afiliat al partit Fatah, Banat s’havia presentat en una llista independent per a les eleccions legislatives que s’havien de celebrar al maig. Però Abbàs les va ajornar sense especificar-ne la nova data. «Vol castigar Israel privant el poble palestí d’eleccions», va criticar Banat en un dels seus vídeos, «¿quin tipus d’estupidesa és aquesta?». Davant els seus 100.000 seguidors a Facebook, el dissident va retreure la corrupció del Govern palestí, la seva deriva autoritària i altres fets com l’expansió colonial o l’acord per a l’intercanvi de vacunes a punt d’expirar amb Israel.

Precisament en el seu últim vídeo, publicat unes hores abans de morir, va parlar sobre un altre dels fronts en el qual es veuen forçats a lluitar els palestins. Des de fa diverses nits, desenes de joves amb torxes busquen aturar la construcció d’un nou assentament jueu a Beita, al nord. Més de 440.000 colons israelians viuen de forma il·legal en els assentaments de la Cisjordània ocupada on habiten tres milions de palestins. «L’avenç de tota l’activitat d’assentaments ha de cessar immediatament», ha dit Tor Wennesland, el coordinador especial de l’ONU per al procés de pau. 

«¡Tots som Banat!»

Notícies relacionades

Després del maig més violent dels últims anys, quatre palestins van ser assassinats a trets per les tropes israelianes mentre defensaven les seves terres per evitar la construcció de més colònies. La societat palestina pateix en la seva pròpia pell la violència de l’ocupació israeliana i la repressió dels seus governants. Dilluns passat l’activista Issa Amro, el líder d’un moviment contra l’ocupació des de la no-violència, va ser detingut també a Hebron. Les seves acusacions de corrupció al Govern d’Abbàs van motivar una convocatòria per declarar a la qual no va assistir. L’endemà, l’activista de 40 anys va ser alliberat, però ha de comparèixer en un tribunal.

«Sempre hi ha períodes en els quals la violència estructural institucionalitzada i la discriminació contra els palestins es tornen severes, però això és el pitjor que ha ocorregut en molt temps», ha dit Saleh Hijazi, el director regional d’Amnistia Internacional. «Hi ha un total menyspreu per la vida civil», ha afegit. La mort de Banat sembla un avís per a veus dissidents com la seva. Després d’implorar la caiguda del règim, als carrers li recorden a Abbàs que no podran ser silenciades. «¡Tots som Banat!», coregen.