Japó

El Japó denega el visat als diplomàtics birmans recolzats per la junta

El país asiàtic no reconeix la junta com un òrgan de govern legítim

El Japó denega el visat als diplomàtics birmans recolzats per la junta
1
Es llegeix en minuts

El Japó es nega a emetre visats per a dos diplomàtics birmans nomenats per la junta militar colpista, que vol substituir-los per dos membres de l’ambaixada a Tòquio acomiadats al març, segons ha informat avui l’agència de notícies Kyodo.

La concessió dels visats diplomàtics suposaria reconèixer el cop militar de l’1 de febrer que va arrabassar el poder al govern civil electe liderat per Aung San Suu Kyi, que segueix detinguda, i les manifestacions de rebuig de la presa de poder del qual han sigut violentament reprimides per les forces militars.

El Japó no reconeix la junta com un òrgan de govern legítim.

La junta va sol·licitar al Japó que emetés visats per als seus dos diplomàtics. Tot i que el país asiàtic va assenyalar que «està considerant» la petició, no ha iniciat els procediments d’emissió, segons van indicar fonts amb coneixement del cas a l’esmentada agència.

Mentrestant, Tòquio continua reconeixent l’estatus diplomàtic dels dos funcionaris birmans cessats per la junta un mes després de boicotejar els seus deures en l’ambaixada com a protesta.

El colpistes també van demanar que s’invalidessin els seus passaports, però Tòquio ha permès que tots dos es mantinguin al Japó, fins i tot després que la fitxa diplomàtica d’un caduqués al juliol. Tots dos col·laboren amb l’autodenominat Govern d’Unitat Nacional, un grup oposat a la junta militar i format després del cop.

El Japó és un dels països que han demanat l’alliberament immediat de Suu Kyi, altres membres de l’antic partit governant i els civils detinguts durant la repressió de la junta.

Notícies relacionades

No obstant, Tòquio continua mantenint-se cautelós en la seva posició entorn de Birmània, país amb el qual manté una estreta relació econòmica i influència, i s’ha abstingut d’unir-se a territoris com els Estats Units, el Regne Unit i la Unió Europea en la imposició de sancions a persones i grups involucrats en el cop.

Alguns analistes han assenyalat que aquest posicionament lax es deu també a la creixent influència de la Xina en Birmània.