Nou escenari a l’Afganistan

Els talibans destrueixen l’estàtua d’un mort líder xiïta

  • La comunitat internacional i la ciutadania afganesa observen amb cautela els moviments dels insurgents

Els talibans destrueixen l’estàtua d’un mort líder xiïta
1
Es llegeix en minuts

Les imatges d’un grup de talibans destruint una estàtua d’un líder de la milícia xiïta que va lluitar contra ells durant la Guerra Civil de l’Afganistan a la dècada de 1990 està fent que augmentin els dubtes sobre si és veritat que s’han moderat, com ells mateixos afirmen.

Mentre tothom està pendent de si els talibans compleixen la seva paraula o no, aquest dimarts han començat a circular a les xarxes socials fotos de l’estàtua destruïda. La figura representava Abdul Ali Mazari, un líder de la milícia assassinat pels talibans el 1996, quan els militants islàmics van prendre el poder dels senyors de la guerra rivals. Mazari era un defensor de la minoria ètnica hazara de l’Afganistan, xiïtes que van ser perseguits sota l’anterior Govern sunnita dels talibans.

Notícies relacionades

L’estàtua era a la província de Bamian, al centre del país, on els talibans també van fer saltar pels aires dues enormes estàtues de Buda de més de 1.500 anys d’antiguitat tallades en una muntanya el 2001, poc abans de la invasió liderada pels Estats Units que els va expulsar del poder. Segons ells, els Budes violaven la prohibició de l’Islam sobre la idolatria.

La seva destrucció fa dubtar tant els afganesos com la comunitat internacional de la promesa dels talibans de mantenir una línia de Govern moderada.