Conquista talibà

Els EUA inicien l’evacuació de la seva ambaixada a Kabul en vista del veloç avenç talibà

La caiguda de Jalalabad deixa pràcticament aïllada la capital de l’Afganistan

Els EUA inicien l’evacuació de la seva ambaixada a Kabul en vista del veloç avenç talibà

AFP / Wakil Kohsar

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ciutat de Jalalabad, la capital de la província de Nangarhar, a l’est de l’Afganistan, ha sigut presa aquest diumenge pels talibans en el seu ràpid avenç al país, i ha deixat el Govern del país amb Kabul com a única ciutat clau en el seu poder. Aquesta victòria talibà ha precipitat l’evacuació de l’Ambaixada dels Estats Units, un moviment que els americans ja tenien planificat, si bé no preveien haver de fer-lo de forma tan precipitada.

Aquest diumenge diversos helicòpters han iniciat l’evacuació del personal diplomàtic de l’ambaixada, mentre la Casa Blanca ha decidit enviar més tropes per assegurar l’aeroport de Kabul i la legació diplomàtica. Fonts oficials citades per Reuters han assegurat que, malgrat que la majoria del personal «està preparat per sortir, l’ambaixada continua funcionant.

Aquest diumenge els talibans van elevar a 26 les capitals regionals capturades en poc més d’una setmana amb l’annexió de la sud-oriental Gardez, la central Nili, i l’oriental Jalalabad, la cinquena ciutat més gran de l’Afganistan.

«Aquest matí els talibans han entrat a la ciutat de Jalalabad sense combatre i la província els va ser entregada sense enfrontaments com a resultat de la mediació dels líders tribals», va dir a Efe un alt funcionari del Govern de la província de Nangarhar, de la qual aquesta ciutat és la capital, que va demanar l’anonimat. Els talibans ara controlen tot Jalalabad i els seus districtes, mentre algunes de les forces de seguretat que es van retirar es dirigeixen cap a Kabul, va assegurar.

Jalalabad és la cinquena ciutat més gran de les 34 províncies que componen el país i la més important a l’est de l’Afganistan.

Sense resistència

Nili, capital de la província central de Daikundi, també va caure dissabte a la nit contra els talibans sense que es produïssin xocs entre les forces nacionals i els insurgents. «A Nili no hi va haver enfrontaments, totes les forces de seguretat i funcionaris locals van evacuar la ciutat sense enfrontaments i els talibans ara tenen el control de la ciutat», va dir a Efe la diputada per Daikundi a la cambra Baixa del Parlament, Sherin Mohsini.

«M’alegra que no hi hagi hagut combats que poguessin acabar amb la vida dels nostres joves, però m’enfada que el Govern entregui les províncies als talibans amb tanta facilitat i sense resistència», va dir. En aquest sentit, la representant es pregunta: «Si el pla era entregar les ciutats als talibans, ¿per què durant l’últim any el Govern va enviar a les forces de seguretat a combatre contra ells i vam perdre milers de tropes?».

Control de Gardez

Gardez, capital de la província sud-oriental de Paktia, també va ser capturada pels talibans després que les forces de seguretat afganeses abandonessin la ciutat sense oposar resistència.

«Ara els talibans tenen el control de la ciutat i [l’]estan patrullant», va apuntar Efe un membre del Parlament que representa Paktia a la cambra Baixa del Parlament, que va demanar l’anonimat.

D’altra banda, el portaveu principal dels talibans, Zabiullah Mujahid, va confirmar en una sèrie de missatges a Twitter que les ciutats de Jalalabad, Gardez i Nili es troben sota el control total dels seus combatents.

La caiguda d’aquestes tres ciutats se suma a les 23 capitals regionals capturades en els últims dies com a part de l’imparable avenç talibà, que després de l’anunci de la fase final de la retirada de les tropes nord-americanes i de l’OTAN han aprofitat per incrementar la violència al país.

Notícies relacionades

En els últims tres mesos i mig, els insurgents han capturat 140 centres de districte i 26 capitals de província, ja amb només vuit sota control del Govern afganès, el guany territorial més gran dels talibans en dues dècades de guerra. 

L’ofensiva talibà coincideix amb el replegament de forces internacionals, però en les últimes hores els governs implicats s’han limitat a gestionar la sortida dels seus funcionaris i altres ciutadans. Els Estats Units han mobilitzat 5.000 militars amb aquesta finalitat.