Els EUA planegen el tancament total de la seva Ambaixada a l’Afganistan

Els EUA planegen el tancament total de la seva Ambaixada a l’Afganistan

AFP / Jimin Lai

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els Estats Units han començat a planejar el tancament total de la seva ambaixada a la capital de l’Afganistan, Kabul, en vista de l’avenç de la insurgència talibà a les capitals de província del país, segons han informat múltiples fonts pròximes al procediment al portal de notícies Politico. Les fonts consideren la clausura, encara no anunciada, com a «inevitable», i han indicat que el personal restant a la missió diplomàtica ha començat a destruir documents classificats i equips electrònics.

També es preveu la destrucció de qualsevol document amb «banderes nord-americanes» que podria ser utilitzat indegudament en els esforços de propaganda.

Aquesta notícia té lloc mentre prop de 3.000 militars nord-americans es dirigeixen a Kabul per ajudar a evacuar el personal de l’Ambaixada i altres civils a la capital afganesa. Un equip de combat de la brigada d’infanteria també es traslladarà des de Fort Bragg, Carolina del Nord, a Kuwait per actuar com una força de reacció ràpida per a la seguretat a Kabul si és necessari, segons el Pentàgon.

Notícies relacionades

S’espera que el contingent arribi diumenge a la capital atesa la crítica situació, reconeguda pel mateix Pentàgon. «En aquest moment Kabul no es troba en un entorn d’amenaça imminentment, però clarament... si es mira el que han estat fent els talibans, es pot veure que estan mirant d’aïllar Kabul», segons el portaveu de Defensa, John Bailey.

Aquest dissabte els talibans han assegurat que una nova capital de província, Sharan, la ciutat principal de Paktika (al centre-aquest del país), ja està sota el seu control després que en la vigília anunciés la seva conquesta de tres capitals de província més, en aquest cas les de Ghor, Oruzgan i Logar, en el marc d’un avenç fulgurant durant l’última setmana que els ha permès fer-se amb prop de la meitat de les 34 capitals provincials del país asiàtic.