Crisi sanitària global

Creixen les protestes contra el passaport Covid de Macron

  • Més de 237.000 persones es manifesten a França contra l’omnipresència del certificat sanitari i la vacunació obligatòria en algunes professions.

  • És el quart cap de setmana consecutiu que es registren a diverses ciutats i localitats del país aquest tipus de manifestacions, que cada vegada són més nombroses

Creixen les protestes contra el passaport Covid de Macron

IAN LANGSDON / EFE

2
Es llegeix en minuts

Els opositors a l’ús estès del passaport de vacunació mantenen la seva pressió sobre el Govern francès. Per quart cap de setmana consecutiu, desenes de milers de persones es van manifestar aquest dissabte en el conjunt de França contra l’omnipresència del certificat sanitari i la vacunació obligatòria per a les professions que treballen en contacte amb el públic, com els sanitaris, cambrers o bombers. Els polèmics anuncis del president Emmanuel Macron del 12 de juliol han desencadenat l’onada de manifestacions més important del país veí des del començament de la pandèmia. Aquestes no semblen veure’s frenades amb l’arribada de les vacances de l’agost.

Segons el Ministeri de l’Interior, unes 237.000 persones es van concentrar aquest dissabte als carrers del país, on estaven convocades més d’un centenar de protestes. Una xifra superior a la del 31 de juliol, quan hi va haver 204.000 manifestants. Des que el 17 de juliol van començar les concentracions contra el passaport de vacunació, la seva capacitat de convocatòria no ha deixat d’augmentar. Han sorprès l’Executiu centrista pel seu caràcter bastant multitudinari en ple estiu, tot i que el 51% dels francesos es mostren contraris a aquestes mobilitzacions, segons un sondeig recent de l’institut Harris.

Dirigent populista

De fet, el Govern de Macron es manté ferm en la seva aposta per l’omnipresència del passaport de vacunació, que entrarà en vigor aquest dilluns per entrar als bars (també a les terrasses), restaurants, hospitals i en viatges de llarga distància amb avió, tren i autobús. Una mesura que dijous va rebre l’aval del Consell Constitucional, equivalent francès al Tribunal Constitucional espanyol.

«Estic molt decebuda per la decisió del Consell Constitucional. Pensava realment que modificaria el passi sanitari per als nens. No vull que els meus fills es vacunin» per por dels efectes secundaris, assegurava en declaracions a Le Figaro la Bénédicte, una mare de dos fills de 5 i 8 anys, present a la protesta organitzada per Florian Philippot, l’exmà dreta de Marine Le Pen. Aquest dirigent populista i euroescèptic s’ha erigit en un dels més actius contra el passaport de vacunació i ja ha anunciat que es presentarà a les presidencials de l’any que ve, en què podria restar-li vots a la líder ultradretana.

Similituds amb els Armilles Grogues

Notícies relacionades

A París hi va haver diverses protestes, però segurament les més significatives van tenir lloc a ciutats petites o mitjanes, com els 5.800 manifestants de Perpinyà o els 5.000 de Valence, al sud de França. A més de la forta presència en territoris perifèrics, les protestes antipassi comparteixen similituds evidents amb la revolta dels Armilles Grogues el 2018: perfil social transversal, alta presència de persones poc acostumades a manifestar-se i motivacions diverses –sovint confuses– per què protesten. Els clàssics discursos antivacunes estan presents, però també hi ha nombrosos manifestants oposats a les restriccions de llibertats o que utilitzen el certificat sanitari com a pretext per expressar la seva oposició a Macron.

«El problema amb el passi sanitari és que se’ns obliga», afirmava Alexandre Fourez, de 34 anys. «Em costa creure que la seva aplicació sigui provisional», es lamentava aquest treballador del sector del màrqueting, present en una de les manifestacions a París, on abundaven els càntics de «Llibertat, llibertat» i «Macron dimissió». També hi va haver alguns enfrontaments amb les forces de seguretat, tot i que molt menors comparats als de la revolta dels Armilles Grogues.