Dures crítiques

Kamala Harris perd popularitat entre els votants després de sis mesos al càrrec

  • La vicepresidenta ha sigut la responsable d’afrontar alguns dels problemes amb què s’ha trobat l’Administració de Joe Biden

Kamala Harris perd popularitat entre els votants després de sis mesos al càrrec

Esteban Biba / Efe

3
Es llegeix en minuts

El dia que la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, va jurar al Capitoli el seu nou càrrec, gairebé el 50% dels votants registrats tenien una opinió favorable de qui 20 de gener es va convertir en la primera vicepresidenta, mentre que una mica més del 42% tenia una opinió desfavorable, segons un estudi del diari Times, que ha fet una mitjana de diverses enquestes. Des d’aquell dia han passat més de sis mesos i la californiana s’ha hagut d’encarregar de diversos reptes, entre els quals fer front als problemes que ha generat l’arribada massiva d’immigrants a la frontera nord-americana, de manera que ha anat perdent popularitat pel camí. A finals de juliol, el 45% dels votants registrats va tenir una opinió favorable de Harris i el 48% va tenir una opinió desfavorable, d’acord amb l’estudi del mitjà.

Després d’assumir la responsabilitat migratòria per a la frontera del sud del país, la seva aprovació va començar a disminuir. El fet d’haver demanat als immigrants sense papers que «no vagin als EUA» en el seu primer viatge internacional a Amèrica Central i les dures crítiques que va rebre per part dels republicans per haver tardat a visitar la frontera del seu país amb Mèxic per conèixer de primera mà com estava la situació i, després, només haver anat a la ciutat fronterera d’El Paso uns dies abans que Trump visités l’estat del sud i no viatjar a les regions de la Vall de Rio Grande, una altra zona amb molt trànsit migratori, podrien ser algunes de les raons d’aquest descens de popularitat.

Descens habitual

No obstant, no es pot dir del cert si aquesta pèrdua de favoritisme es deu al seu paper en la migració, ja que aquest descens coincideix també amb una petita disminució en l’aprovació del treball del president Joe Biden. A més, igual que altres dones polítiques, Harris ha sigut diana de missatges sexistes, violents i misògins a les xarxes socials.

No és estrany que la vicepresidència perdi popularitat en el primer semestre. És més, el seu predecessor, el republicà Mike Pence, va patir una caiguda encara més accentuada, mentre que el descens va ser molt més baix en els casos dels vicepresidents Biden, Dick Cheney i Al Gore.

Respecte a la popularitat actual del seu cap, Biden, la mitjana de Times creada amb els resultats diverses enquestes indica que el president té una qualificació favorable del 52% dels votants i desfavorable del 45%. Unes dades molt més encoratjadores que les de la seva mà dreta.

Més suport entre dones i negres

L’opinió sobre Harris varia segons l’edat, el sexe, la raça i l’afiliació política dels votants: d’acord amb les dades de juliol de l’enquesta de YouGov, els més favorables a la política afroamericana i asiàtica-nord-americana són els votants entre 30 i 44 anys i els majors de 65 anys, que mostren un suport del 49%. En canvi, els més crítics són els adults entre 45 i 64 anys, ja que el 58% tenen una opinió desfavorable de Harris.

Notícies relacionades

Harris rep més suport de les dones (el 47% de les votants tenen una opinió favorable i el 42%, desfavorable) que dels homes (el 55% dels votants té una opinió desfavorable i el 37%, favorable). Pel que fa a la raça, la política té més popularitat entre els negres, ja que el 65% s’hi mostra favorable i només el 21%, desfavorable, i el grup que menys la recolza és el dels blancs, ja que el 36% té una opinió positiva i el 57%, negativa. Pel que fa als hispans, rep el suport del 53% i una opinió desfavorable del 35% dels votants.

Com és lògic, Harris té molta popularitat entre els demòcrates, ja que el 85% li dona suport, i desfavorable entre els republicans, perquè el 90% creu que no està fent una bona feina. La dada que més crida l’atenció és la popularitat de Harris entre els votants independents: el 32% és favorable a la vicepresidenta i el 51% en té una opinió desfavorable.