Diplomàcia a l’Amèrica Llatina

Kamala Harris, als immigrants sense papers: «No vinguin als EUA»

  • La vicepresidenta de Biden anuncia iniciatives contra la corrupció i el tràfic humà i de drogues en la seva visita a Guatemala

Kamala Harris, als immigrants sense papers: «No vinguin als EUA»
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La primera de les grans missions que el president dels Estats Units, Joe Biden, va encarregar a la seva vicepresidenta, Kamala Harris, és el que ‘Politico’ va definir com «una granada política»: enfrontar les causes de la immigració que estan portant el nombre més elevat de persones de l’Amèrica Central en dècades, i sense precedents en el cas de menors d’edat, a creuar sense papers la frontera sud. El potencial políticament radioactiu d’aquest encàrrec s’ha demostrat des del primer moment, amb els republicans entregats a incessants crítiques a Harris, per més que el seu paper no inclogui tota la immigració ni, específicament, les accions a la frontera. La vicepresidenta, en qualsevol cas, avança en l’encàrrec i aquest dilluns, en la primera de les dues etapes del seu primer viatge internacional, s’ha reunit a Guatemala amb el president Alejando Giammattei, una trobada després de la qual ha anunciat diverses iniciatives de cooperació i ha transmès un missatge contundent als immigrants que es plantegen anar als EUA sense papers: «No vingueu. No vingueu».

En la seva compareixença en una roda de premsa al costat de Giammattei, Harris ha assegurat que han mantingut una conversa «robusta, càndida i àmplia». A més de confirmar la donació de mig milió de dosis de vacunes de coronavirus de Washington a Guatemala, la vicepresidenta ha anunciat que engega una iniciativa per apoderar joves dones guatemalenques i la formació de dos grups de treball: un per combatre el tràfic de persones i el narcotràfic a Guatemala i a les seves fronteres nord i sud i un altre per col·laborar en la lluita contra la corrupció.

Harris ha definit aquest últim com «el primer d’aquest tipus» i ha explicat que efectius dels departaments nord-americans de Justícia, Tresor i Estat col·laboraran amb els guatemalencs tant per investigar i perseguir casos com per entrenar i formar les forces de l’ordre i els fiscals locals.

Corrupció

És precisament l’ombra de la corrupció als països del Triangle Nord, especialment a Hondures i el Salvador però també a Guatemala (on Giammattei s’ha oposat a una comissió internacional d’investigació, on s’ha detingut advocats crítics amb el govern i on el tràfic d’influències ha empantanegat la selecció de jutges del Constitucional) una de les barreres que els EUA identifiquen per portar a terme altres plans de cooperació a la regió que ja s’havien anunciat abans d’aquest viatge.

Aquests plans inclouen 310 milions d’ajuda humanitària així com un pla a llarg termini d’inversió per al desenvolupament de 4.000 milions de dòlars. Recentment també es va anunciar el compromís d’una dotzena d’empreses i organitzacions (incloent Micorsoft, Mastercard, el World Economic Forum i l’escola de salut de Harvard) amb revitalitzar la regió amb inversions i projectes.

Harris, que té escassa experiència prèvia en relacions internacionals, ha mostrat els seus dots diplomàtics en la roda de premsa, en què tres de les quatre preguntes han abordat justament la qüestió de les ombres de corrupció sobre Giammattei. Mentre que el líder guatemalenc ha respost enèrgic recordant que personalment no ha sigut imputat en cap cas, la vicepresidenta ha evitat assenyalar el seu interlocutor, i ha parlat genèricament de la necessitat d’erradicar el problema.

Immigració

Notícies relacionades

Harris, que després de la reunió bilateral mantenia una trobada amb emprenedors i líders de la societat civil i després embarcava en l’avió rumb a Mèxic, ha sigut especialment cristal·lina en el missatge desanimant els immigrants a intentar entrar als EUA sense papers.

 «L’objectiu de la nostra tasca és ajudar als guatemalencs que trobin esperança a casa», ha dit abans de transmetre la seva advertència de «no vingueu» per desanimar la immigració sense papers. «Els EUA continuaran aplicant les lleis i assegurant la frontera», ha afirmat. «Hi ha mètodes legals pels quals la immigració pot i ha de tenir lloc [...]. Crec que si arriben a les nostres fronteres seran rebutjats, així que desanimem els nostres amics, els nostres veïns i els membres de les nostres famílies d’embarcar-se en un viatge a més molt perillós, del qual els únics que es beneficien són els coiots».