Va crear una «cultura tòxica» de treball

Biden demana al governador de Nova York que dimiteixi pels seus «aberrants» assetjaments sexuals

  • Una investigació de la fiscalia novaiorquesa conclou que el demòcrata hauria grapejat, petonejat i abraçat algunes de les seves treballadores sense el seu consentiment

Biden demana al governador de Nova York que dimiteixi pels seus «aberrants» assetjaments sexuals

EDUARDO MUÑOZ / REUTERS

1
Es llegeix en minuts

El futur polític d’Andrew Cuomo està més en dubte que mai. Després d’una llarga investigació de cinc mesos, la Fiscalia de Nova York ha acusat el governador d’haver assetjat sexualment més d’una desena de dones, algunes treballadores públiques que estaven o van estar al seu servei entre el 2013 i el 2020. L’informe presentat aquest dimarts també assenyala que Cuomo i els seus ajudants van crear una «cultura tòxica» de treball basada en la «intimidació» i la «por» cap a les dones que van mirar de denunciar els abusos comesos pel governador demòcrata, una de les figures més prometedores del partit fins que va esclatar l’escàndol fa uns mesos.

Davant aquesta informació, el president dels Estats Units Joe Biden, que pertany al mateix partit que Cuomo, ha demanat el seu cap i l’ha instat que dimiteixi. «Crec que hauria de renunciar», ha dit Biden durant una roda de premsa a la Casa Blanca. Unes hores abans, els portaveus de la Casa Blanca havien qualificat d’«aberrants» les actuacions de Cuomo.

Notícies relacionades

L’informe de 165 pàgines, presentat per la fiscal general Laetitia James, és senzillament devastador. Afirma que Cuomo hauria grapejat, petonejat i abraçat algunes de les seves treballadores sense el seu consentiment, dedicant-los també tota mena de comentaris inapropiats en un patró de conducta sostingut en el temps. «La investigació independent ha revelat una conducta que rosega els principis i valors del nostre govern estatal», va afirmar James al presentar les conclusions de la investigació. La majoria de les dones assetjades eren joves, segons ha remarcat la fiscal.

Durant les investigacions, conduïdes per tres advocats independents, els investigadors van entrevistar un total de 179 persones. La fiscal va posar en marxa la investigació l’1 de març després que dos exajudants acusessin el governador demòcrata d’haver-les assetjat al lloc de treball. Posteriorment, altres dones van presentar acusacions similars contra Cuomo, una de les personalitats més destacades del Partit Demòcrata.